Od svakog ponešto
20

Kineski BAIC BJ60 je mješavina Jeepa i Land Cruisera

D. B.
Kineska kompanija BAIC predstavila je novog člana svoje bogate SUV ponude, a to je model BJ60.

Riječ je o modelu koji predstavlja "sumnjivu" mješavinu dizajna Jeepovih mdoela i Toyotinog Land Cruisera, a koji posjeduje hibridni pogon.

BJ60 je dug 5.020, širok 1.925 i visok 1.955 mm, dok njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.820 mm. To znači da je nešto duži od Land Cruisera Series 300, ali ga Toyotin model ipak nadmađuje u dužini međuosovinskog rastojanja.

BJ60 je veći od BAIC-ovog modela BJ80, ali manji od modela BJ90 koji je baziran na prethodnoj generaciji Mercedesovog GLS-a.

Jasno je da BJ60 predstavlja kombinaciju elemenata nekoliko brendova. Osvjetljena rešetka gladnjaka s LED dnevnim svjetlima podsjeća na Jeep, dok su blatobrani i linija prozora inspirisani Land Cruiserom. Stražnja svjetla podsjećaju na ona koja ima Ford Explorer.

Primjerak na press materijalu je lakiran u svijetlo plavu voju kombinovanu s mat srebrenim detaljima na pragovima, krovnim nosačima i okvirima prozora, a tu je i set dvobojnih 20-inčnih felgi.

U unutrašnjosti su tri reda sjedišta presvučenih perforiranom bijelom kožom, a ispred vozača je digitalni klaster. Na centralnoj konzoli je 12-inčni samostojeći ekran infotainment sistema, dok je na strani suvozača pikselizirana grafika.

Vozači je na raspolaganju head-up display, a SUV je opremljen i premium ozvučenjem, ambijentalnim osvjetljenjem, sjedištima s funkcijom grijanja te panoramskim krovom.

BAIC nije otkrio detalje o specifikacijama, ali je povrđeno da će BJ60 zahvaljujući hibridnom pogonu imati domet od 1.000 km. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 6 sekundi, a snaga njegovog motora se prenosi na sva četiri točka. Vozači su na raspolaganju sistemi fokusirani na off-road, dok SUV posjeduje i diferencijale sa zaključavanjem.

Cijena još uvijek nije poznata.