Treća generacija
16

KIA predstavila novi Ceed

Klix.ba
U južnokorejskoj automobilskoj kompaniji KIA uvjereni su da će Ceed treće generacije nastaviti uspješnu priču druge generacije koja je od 2012. godine pronašla put do više od 640.000 kupaca.

KIA je uoči Sajma automobila u Ženevi predstavila treću generaciju svog predstavnika u C segmentu koji je (opet) zamišljen i kreiran u Evropi da bi se dopao evropskim kupcima.

Iza naziva Ceed (sada bez apostrofa) stiže oku ugodan dvovolumenski automobil donje-srednje klase na kojem je KIA zadržala prepoznatljiv oblik maske hladnjaka i karakteristično dizajnirana kućišta dnevnih svjetala koja će biti u standardnoj opremi svakog Ceeda, bez obzira na paket opreme.

U KIA-i tvrde da su njihovi dizajneri uspjeli u namjeri kreiranja još ergonomičnijeg okruženja u kabini koja je obložena kvalitetnijim materijalima, a među zanimljivije detalje spada centralna konzola koja je blago zakrenuta prema vozaču. Zapremina prtljažnika u osnovnoj konfiguraciji iznosi 395 litara, a u zavisnosti od paketa opreme kupci mogu računati na točkove prečnika od 15 do 17 inča.

Autonomija drugog nivoa podrazumijeva sistem za automatsko održavanje u saobraćajnoj traci i aktivni tempomat, a uz opcioni multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 8-inčnog displeja stiže i vrhunski audiosistem koji "potpisuje" kompanija JLB.

Novi Ceed (Community of Europe, with European Design) će se nuditi s izrazito "čistim" 1,6-litarskim četverocilindarskim turbodizelskim motorom koji uveliko nadmašuje aktuelne evropske normative o emisiji izduvnih gasova. S 280 Nm najvećeg obrtnog momenta motor će u slabijoj verziji nuditi 115, a u snažnijoj 136 KS.

Najslabiji benzinski 1,4-litarski atmosferski motor raspolaže sa 100 KS, a slijedi ga litarski trocilindarski turbobenzinac s direktnim ubrizgavanjem (T-GDi) koji nudi 120 KS. Na vrhu ponude je novi 1,4-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor s direktnim ubrizgavanjem koji raspolaže sa 140 KS, a zamijenio je dosadašnji 1,6-litarski atmosferski motor.

Svi motori standardno će se nuditi u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem, a uz najsnažniji benzinski motor i obje dizelske opcije KIA će nuditi i opcioni 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila.

Cijene još uvijek nisu objavljene, a novi Ceed u evropskim prodajnim salonima trebao bi biti nedugo nakon predstavljanja na Sajmu automobila u Ženevi koji svoja vrata otvara 8. marta.