Stiže u julu
27

KIA najavila novi kompaktni SUV Seltos

Klix.ba
Već duže vremena je poznato da KIA sprema novi kompaktni SUV, a nakon objavljivanja nekoliko teasera, odnosno skica unutrašnjosti i eksterijera, sada znamo i kako će se zvati.

KIA je otkrila da će njen novi kompaktni SUV namijenjen globalnom tržištu nositi naziv Seltos. To dokazuje i fotografija zadnjeg dijela automobila na kojoj se vidi hromirani natpis "Seltos". Sve ostalo ćemo saznati u julu, kada KIA u potpunosti otkrije i predstavi novi kompaktni SUV.

Ime je nastalo kao plod inspiracije grčkom mitologijom, posebno Celtosom koji je bio Herkulov sin. Razlog zbog kojeg se model ne zove Celtos je taj što je KIA željela imati početno slovo "S" koje se odnosi na brzinu (speed) i sportski duh.

Ostalih informacija o kompaktnom SUV-u zasad nema, ali su teaseri ponešto otkrili, kao što je veliki 10,25-inčni ekran osjetljiv na dodir i prostrana unutrašnjost. Vidljiv je bio i adaptivni tempomat, a očekuje se i niz sigurnosnih i pomoćnih sistema.

Teaseri eksterijera su otkrili rešetku hladnjaka u obliku tigrovog nosa, tanka svjetla i slično.

Seltos je namijenjen mlađim kupcima koji idu ukorak s tehnologijom i koji traže nešto po čemu će se izdvarajti od mase. U segmentu kompaktnih SUV-ova je konkurencija velika, tako sa Seltos ima težak zadatak.