Povratak Clia S
0

Još jedna verzija malog Renaulta

Sarajevo-x.com
Nakon nedavnog redizajna koji je Cliu treće generacije donio svježiji izgled ali i modernije motore u Renaultu su odlučili obogatiti ponudu ovog modela i još jednom verzijom koja će svojim izgledom isticati sportski karakter ali će cjenovno biti znatno pristušačnija od modela sa Renault Sport oznakom.

Clio je još u svojoj prvoj generaciji sa početka 90-ih godina imao prilično popularno S verziju, pa se Renault dosjetio da u trećoj generaciji svog najuspješnijeg savremenog modela oživi to ime. Tako će se novi Clio S nuditi u karoserijskoj verziji sa troja vrata, s tim da je oprema zasnovana ustvari na nivou opreme Expression iz verzija sa pet vrata. Tako se Clio S može pohvaliti zaista izdašnom opremom koja uključuje električno pokretana stakla, grijana vanjska ogledala, CD radio uređaj sa vanjskim ulazom, te svjetla za maglu. Za razliku od 15-inčnih naplataka koji dolaze na Expression modelu, S je dobio mnogo atraktivnije 16-inčne naplatke Polar od lake legure.

Clio S će se posebno isticati i po ponudi četiri nove boje karoserije, od kojih je jedna upravo Capsicum crvena koja je prikazana na prvim fotografijama. Kupci će tako moći birati između ove boje, ili Extreme plave, Glacier bijele i Pearl crne boje.

Ostale novosti koje donosi Clio tiču se isključivo estetskih poboljšanja. Među njih spadaju zatamnjena zadnja stakla, kao i bijeli umetak u prednji odbojnik koji se uklapa sa bijelim linijama koje se protežu po bokovima i krovu Clia S. Za one kojima su i ove linije previše diskretne u listi opcija stoje još veće i upečtaljivije linije, također u bijeloj boji. Na zadnjem dijelu odličan detalj čini diskretni GT spojler koji je u skladu sa temom također prelakiran u bijelu boju.

I unutrašnjost Clia je dobila jednak tretman, pa je centralna konzola dobila bijele umetke sa istim uzorkom koji je prisutan i na naljepnicama na karoseriji. Ugođaj je upotpunjen bijelim obrubima instrumenata, dok se dašak luksuza ističe kožnom oblogom upravljača i "S" logotipom koji je izvezen na sjedištima.

Naravno, Clio S nudi ograničenu ponudu motora, a prefiks "sportski" u ovom slučaju ne treba posebno ozbiljno shvatati. Tako najslabiju opciju predstavlja 1,2-litarski benzinac sa 75 KS, srednju 1,5-litarski dizelaš sa 86 KS, i najpoželjniju 1,2-litarski turbobenzinac sa 100 KS.