Porsche Macan
6

FOTO / Još jedan SUV iz Porschea

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama Porsche Macan javnosti će biti predstavljan u jesen naredne godine na frankfurtskom Sajmu automobila.

Bez obzira što je Porsche Macan baziran na platformi koju koristi Audi Q5, šef istraživačko-razvojnog centra Porschea, gospodin Wolfgang Hatz, izjavio je da će Macan u odnosu na Audi Q5 biti maksimalno modifikovan, što uključuje promjene na motorima, mjenjačima i ovjesu.

Ozbiljan ili ne, Hatz je dodao da u Audiju neće vjerovati koliko će Macan biti drugačiji.

Macan će biti prvi Porscheov automobil aktuelne produkcije koji će se ponuditi u opciji sa četverocilindričnim motorom koji će, istina, na tržište stići sa malim zakašnjenjem. Predviđa se da bi četverocilindrična konfiguracija uz pomoć turbo-kompresora iz dvolitarske radne zapremine trebala isporučivati 220 KS. „Ratoborniji“ Macan S trebao bi dobiti 3,6-litarski atmosferski V6 motor koji će razvijati 295 KS. Ostatak ponude motora zasniva se na dvolitarskom TDI motoru sa 190 KS, dok će 3-litarski 6-cilindrični TDI razvijati 250 KS.

Najsnažniji u ponudi trebao bi biti Macan Turbo čiji će 3-litarski V6 motor, potpomognut sa dva turbo-kompresora, razvijati 370 KS.

Hatz je na kraju još dodao da u Audiju ne trebaju imati razloga za strah od gubitka kupaca modela Q5, jer misli da su budući kupci Macana potpuno drugačiji od kupaca Audija Q5.