Bogatije opremljen
7

Jeep Wrangler osvježen za kupce u Evropi. prodavat će se samo kao 4xe plug-in hibrid

D. B.
Jeep je predstavio obnovljeni Wrangler namijenjen evropskom tržištu.

Wrangler je zategnuo bore te će biti dostupan isključivo sa 4xe plug-in hibridnim pogonom. Model za 2022. godinu je dobio više sigurnosne tehnologije, proširenu paletu boja, Gorilla Glass vjetrobransko staklo i Moparov Sunrider Flip Top krov.

Wrangler 4xe je stigao u septembru 2020. godine kao prva elektrificirana verzija legendarnog modela. Plug-in hibridni sistem se sastoji od 2,0-litarskog četverocilindričnog motora, dva električna motora, osmostepenog automatsog mjenjača i 17 kWh litij-jonske baterije smještene iza stražnjih sjedišta. Ova baterija se može napuniti za manje od tri sata putem 7,4 kWh punjača. Kombinovana snaga iznosi 375 KS i 637 Nm obrtnog momenta te se prenosi na sva četiri točka. Wrangler 4xe ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,4 sekunde, a korištenjem samo električnog pogona može preći 50 km.

Kada je riječ o off-road performansama, Trail Rated Wrangler dolazi sa Select-Trac i Rock-Trac sistemima, Dana osovinama, Tru-Lok električnim zaključavanjem za obje osovine, Trac-Lok diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i elektronskim odspajanjem stabilizatora.

Novost za evropski model je Jeep Performance Parts Gorilla Glass vjetrobransko staklo koje je opcija za Sahara opremu i standardno za najskuplji Rubicon, a tri puta je otpornije na oštećenja, pukotine, udarce fragmenata s ceste i slično.

Wrangler je dostupan s mekanim, odnosno crnim ili čvrstim krovom u boji karoserije. Čvrsti krov opciono može imati novi Sunrider Flip Top koji se otvara iznad prvog reda sjedišta.

Kupci mogu izabrati i specijalne Tuscadero i Gobi boje, kao i nove Silver Zynith Mettalic Clear Coat i High Velocity Metallic Clear Coat boje uz postojeću paletu koju čine crna, bijela, Firecracker crvena, granitna, siva, plava, zelena i Snazzberry.

U unutrašnjosti se nalazi 8,4-litarski ekran osjetljiv na dodir za NAV Uconnect sistem s najnovijim uslugama My Assistand, My Car, My Remote i My eCharge. ADAS sistem je obogaćen, a standardni sistemi sada uključuju, automatska duga svjetla, upozorenje na frontalni sudar, napredni sistem pomoći pri kočenju te adaptivni tempomat sa Stop funkcijom. Standardan je i sistem za praćenje vozila u mrtvom uglu, kao i sistem detekcije pješaka iza vozila. Tu je i kamera za pomoć pri kretanju unazad, kao i prednji i stražnji sistem pomoći pri parkiranju.

Jeep već prima narudžbe za Wrangler 4xe u Italiji, Španiji, Belgiji i Srbiji, dok ostatak Evrope na red dolazi kasnije ovog mjeseca.

Cijene zasad nisu poznate, a odluka Jeepa da u Evropi prodaje samo plug-in hibridni Wrangler rezultat je strogih pravila o emisiji gasova. Jeep želi da do 2025. godine 70 posto njegovih prodanih vozila budu elektrificirana.