Preporod Jaguara
0

Jaguar XE kao nasljednik legendarnog XJ220

Sarajevo-x.com
Iako zvanični izvori Jaguara uporno negiraju sve češće su najave da bi se uskoro mogao pojaviti novi supersportski Jaguar koji bi trebao biti jedan od najbržih automobila na planeti, ali ujedno i čvrst dokaz da britanska autoindustrija ima svijetlu budućnost.

Sudeći prema pouzdanim izvorima britanski magazin AutoExpress saznaje da bi nekada u narednih 18 mjeseci Jaguar trebao i zvanično predstaviti nasljednika svog legendarnog supersportskog modela XJ220. Naime, Jaguar je angažovao svoje najbolje stručnjake da intenzivno rade na razvoju sportskog modela koji bi trebao biti direktan konkurent Audijevom R8, koji je polako ali sigurno postao jedno od mjerila standarda među supersportskim automobila ovog formata.

Novi jaguarov model je zasnovan na potpuno novoj, potpuno aluminijskoj, platformi, a koja je nastala zahvaljujući iskustvima prilikom proizvodnje XJ i XK modela. Uz aluminijumsku konstrukciju ovaj materijal će biti korišten i za proizvodnju panela karoserije, baš kao i lagani kompozitni materijali koji će obezbjediti manju ukupnu masu, a samim tim i bolje performanse. Također, i motor koji je odabran za novi automobil je već poznat. Naime, 5,0-litarski V8 koji je potpomognut kompresorima u nedavno predstavljenom modelu XFR dobiće poseban tretman, pa će uz nešto više snage omogućiti ubrzanje do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Također, prilično je izvjesno da će se novi jaguarov dvosjed zvati XE, a za sam dizajn i konačan izgled zadužena je ekipa dizajnera koju predvodi proslavljeni Ian Cullum. Sudeći prema prvim računarski generisanim slikama koje su nastale na osnovu informacija dobivenih od izvora iz Jaguara svijet očekuje jedan od najljepših coupea svih vremena. Uz izraženo savremen i agresivan izgled dominiraju detalji koji ističu bogatu tradiciju Jaguara, dok niska silueta i same dimenzije automobila otkrivaju kako je riječ o vrhunskom supersportašu.

Bez obzira na zvanična poricanja Jaguara gotovo je izvjesno da će društvo egzotičnih automobila postati bogatije za još jedan izuzetan automobil, samo ostaje upitno kada će se to i zvanično potvrditi.