S posebnim bojama
38

Jaguar predstavio posljednje izdanje modela F-Type koji pokreće benzin

E. L.
S posebnim bojama kojima istovremeno odaju počast legendarnom modelu E-Type, u Jaguaru s posljednjih 150 primjeraka modela F-Type stavljaju tačku na proizvodnju sportskih automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Uz raniju najavu (kasnije i potvrdu) iz Jaguara da će od 2025. godine proizvoditi automobile koje će umjesto motora s unutrašnjim sagorijevanjem pokretati samo elektromotori, u staroj britanskoj automobilskoj kompaniji predstavili su brojčano ograničeno izdanje sportskog modela F-Type koje se krije iza naziva ZP Edition i u dva će karoserijska oblika sa sobom posljednji put donijeti motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

S dvije posebne boje karoserije (plava i siva) kojima Jaguar još jednom odaje počast legendarnom modelu E-Type koji se i dan-danas smatra jednim od najljepših automobila svih vremena, F-Type će u ZP izdanju koje je ograničeno na ukupno 150 primjeraka biti ponuđen u Coupé i Cabrio verziji karoserije.

Kreaciju koju potpisuje Jaguarov SV odjel (Special Vehicle) pokreće 5-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija gromoglasnih 575 konjskih snaga uz koje stiže i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača raspoređuje na obje osovine na čijim su krajevima u ovom slučaju posebne 20-inčne aluminijske felge.

Potencijal motora dovoljan je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i 300 km/h, a nezaobilazne pločice (1 of 150) koje otkrivaju da se radi o posebnom izdanju postavljene su na donjem dijelu blatobrana, pragovima i u kabini koja je obložena vrhunskim materijalima.

Cijena Jaguarovog pozdravnog izdanja nije objavljena. Podsjećanja radi prvi F-Type na scenu je stigao prije deset godina, a duhovni nasljednik E-Typea od tada do danas prošao je kroz dva tretmana osvježavanja.