Britanska škola
16

Jaguar predstavio novi F-Type: Digitalizacija prije svega

E. L.
Jaguar će i novi F-Type nuditi u dva karoserijska oblika, a na vrhu ponude je zvučni V8 motor s 575 KS.

S novom generacijom Jaguarovog sportskog modela F-Type stiže znatno modernizovana unutrašnjost u kojoj se posebno ističe 12,3-inčna digitalna instrumentna tabla, a tu je i novi multimedijalni sistem koji podržava aplikacije Apple CarPlay i Android Auto.

Promjene na karoseriji uključuju novo „lice“ s horizontalno postavljenim kućištima LED svjetala i generalno mekše osnovne linije, a izgled spojlera i difuzora diktirat će motor ispod dugog prednjeg poklopca.

Dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor (300 KS) i trolitarski V6 kojem asistira mehanički kompresor (380 KS) „posuđeni“ su iz dosadašnjeg modela, ali su u Jaguaru najsnažniju 5-litarsku V8 opciju s 575 KS (koja se nudila uz F-Type SVR) sada ponudili u kombinaciji s verzijom R.

Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 700 Nm, a spomenuti brojevi dovoljni su da (prije eventualnog predstavljanja nove verzije SVR) trenutno najsnažniji F-Type R s pogonom preko obje osovine od 0 do 100 km/h stiže za 3,7 sekundi i razvije elektronski ograničenih 299 km/h. Prijenos snage obavlja se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača.

Uz novi F-Type R stigao je i rekalibriran aktivni ovjes, a efikasnije su i kočnice. Evropljanima će se ponuditi i nešto slabija 5-litarska V8 opcija (450 KS i 580 Nm) s kojom će moći da biraju pogon preko zadnje ili preko obje osovine. Protiv uznemiravanja susjedstva Jaguar oba V8 motora isporučuje sa sistemom „Quiet Start“ koji aktivni izduvni sistem, kad priliči, drži u tihom radnom režimu.

Početna cijena Coupé modela u Njemačkoj iznosi 64.200 eura, a za osnovni Cabrio treba izdvojiti 71.200 eura. Najsnažniji F-Type R Coupé bez opcionih dodataka košta 125.600 eura.