Još brži i snažniji XK
0

Jaguar napada punom snagom

Sarajevo-x.com
Jaguar je povodom obilježavanja svog 75. rođendana pripremio posebnu verziju prestižnog sportskog kupea XK. Očekivano, uz luksuznu opremu elegantni XK dobio je i znatno više snage i bolje performanse.

Jaguar XK 75 simbolično je označen brojem 75 jer on obilježava broj godina koliko Jaguar kao marka automobila postoji, dok će ujedno ovaj model biti proizveden u strogo ograničenoj seriji od samo 75 primjeraka.

Svi sretnici koji budu u stanju priuštiti sebi XK 75 mogu očekivati da će imati Jaguar koji će se zaista isticati od ostalih. Pored brojnih posebnih detalja najvažnije je svakako da je ionako snažni 5,0-litarski motor sa kompresorom prošao kroz detaljnu reviziju, pa je sada za ovu verziju ojačan na 523 KS. Tako jaguar XK 75 do 100 km/h ubrzava za samo 4,4 sekunde, u odnosu na standardni XK koji do “stotke” stiže za 4,6 sekundi.

Za posebnu ediciju modela XK Jaguar je obezbijedio i poboljšani ovjes koji omogućava dinamičniju vožnju i vozaču daje bolji opsjećaj povezanosti sa automobilom, a za potpun ugođaj pobrinuo se i novi izduvni sistem koji je sada znatno protočniji i glasniji od dosadašnjeg.

Rođendanski XK se i estetski ističe od svoje obične braće, pa je već i na prvi pogled znatno dinamičniji, što je svakako zasluga nešto niže podešenog ovjesa ali i aerodinamičkih dodataka na pragovima i agresivnije oblikovanih odbojnika. Također, za bolju stabilnost pri većim brzinama XK 75 je na prednjem odbojniku dobio diskretan spojler, dok je na zadnjem dijelu upečatljiv spojler koji elegantno nastavlja liniju poklopca prtljažnika.

Jaguar će ovu posebnu seriju XK-modela zvanično predstaviti 2. jula ove godine, i to na tradicionalnom Goodwood festivalu brzine, koji je i više nego prikladan za ovog brzog Jaguara.