Nova vremena
23

Jaguar će u Ženevi predstaviti svoj prvi električni automobil

Klix.ba
Čekanje je završeno. Jaguar će na Sajmu automobila u Ženevi premijerno predstaviti produkcijsko izdanje SUV-a I-Pace koji pokreće samo struja.

Društvu Jaguarovih SUV-ova E-Pace i F-Pace pridružio se i treći član I-Pace, a u britanskoj automobilskoj kompaniji naglašavaju da električni I-Pace sa sobom donosi najnapredniju tehnologiju, ekonomičnost i pogled na budućnost bez fosilnih goriva.

I-Pace pokreću dva elektromotora koji se napajaju baterijama kapaciteta 90 kWh, a do potpunog pražnjenja automobil može preći 386 kilometara. S namjenskim punjačima koji omogućavaju brzo punjenje 80 posto kapaciteta baterija raspoloživo je nakon 40 minuta, a u slučaju punjenja u "kućnoj varijanti“ preko standardnih utičnica za struju, za spomenutu napunjenost baterija potrebno je deset sati mirovanja.

Jaguar I-Pace od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,5 sekundi, a elektromotori nude 400 KS i 696 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se raspoređuje na sve točkove. Smještaj baterija između osovina osigurao je optimalan balans mase na osovinama i nisko težište, a odličnoj upravljivosti Jaguarovog električnog SUV-a doprinosi i adaptivni zračni ovjes.

Inspirisan konceptnim modelom C-X75, I-Pace je svojim mjerama smješten između modela E-Pace i F-Pace, a vozač i putnici mogu računati na vrhunske materijale, najmoderniju opremu i komfor koji je uobičajen za automobile koji dolaze iz Jaguara.

Prvi kupci svoje će električne Jaguare kući moći da odvezu u drugoj polovini godine, a I-Pace će biti ponuđen s tri paketa opreme, a cijene će biti poznate nakon ženevske premijere. Garancija na baterije: osam godina ili 170.000 pređenih kilometara.