Za one koji ne žele SUV
5

Iz Mercedesa stigla nova E-Klasa All-Terrain

D. B.
Nova Mercedes-Benz E-Klasa All-Terrain debitovala je kao podignuti karavan s pogonom na sva četiri točka, a namijenjena je kupcima s ograničenom željom i potrebom za off-road vožnju koji pak ne žele SUV.

All-Terrain ima nešto drugačiju rešetku hladnjaka u odnosu na sedan, sadrži dvije letvice s Iridium srebrnom završnom obradom u sredini te redizajnirani donji dio prednje maske. Lukovi točkova imaju tamno sivu plastičnu zaštitu, a Mercedes nudi standardne 18-inčne felge, dok su 19 i 20-inčni setovi dostupni uz doplatu.

Svi All-Terrain modeli dolaze s elektronskim vratima prtljažnika i pomičnim pokrivačem prtljažnog prostora zapremine između 615 i 1.830 litara. Zračni Airmatic ovjes je dio standardne opreme, a automobil se pri brzini većoj od 120 km/h spušta za 15 mm u svrhu aerodinamične efikasnosti. Novi model je dug 4.950 širok 1.904 i visok 1.497 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2,961 mm.

Što se tiče pogona, dostupne su dvije dizelske opcije. Verzija E 220 d, koju pokreće samo 2,0-litarski četverocilindrični motor, razvija 197 KS i od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,1 sekundu. Međutim, u modelu E 300 de se ovaj motor uparuje s električnim, tako da ukupna snaga "skače" na 308 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Električni domet ovog plug-in hibridnog modela iznosi 102 kilometra.

Kupci će moći izabrati i E 450 sa 3,0-litarskim 6-cilindričnim motorom, koji isporučuje 381 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a koji omogućava ubrzanje do "stotke" za oko nešto manje od 5 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 210 km/h.

Sve verzije All-Terrain modela dolaze s Mercedesovim MBUX Superscreen infotainment ekranom, dok je ekran za suvozača moguće dobiti uz doplatu. Dio sistema je Off-Road program vožnje u kojem vozačev i centralni ekran prikazuju kompas, koordinate, ugao vozila, pritisak u gumama i drugo. Također, automobil je opremljen 360 kamerom za bolju preglednost terena, a sadrži i bogat paket pomoćne opreme uključujući aktivno kočenje i parkiranje. Opcioni Driver Assistance Package paket donosi aktivnu asistenciju pri upravljanju, aktivno održavanje vozila u traci, praćenje ograničenja brzine i adaptivni tempomat.