Predstavljanje u Ženevi
2

Iz kineske kompanije Aiways u Evropu stižu električni SUV i superautomobil

Klix.ba
Kineski proizvođač automobila pod nazivom Aiways želi napraviti proboj na evropsko tržište te će na Sajmu automobila u Ženevi u martu predstaviti električni SUV i superautomobil.

Kompanija Aiways je obećala da će njen eletkrični SUV imati konkurentnu cijenu, da će biti opremljen naprednim sistemima za sigurnost i povezivanje te da će biti povoljnija alternativa drugim električnim SUV-ovima srednje veličine kao što su Audi E-tron i Mercedes-Benz EQC.

Kineski proizvođač tvrdi da U5 ima inovativnu konstrukciju i pogon koji će mu pomoći da postane jedan od najsigurnijih i tehnološki najnaprednijih modela u evropskom segmentu SUV-ova srednje veličine koji se brzo širi.

Kompaniju Aiways su 2017. godine osnovali direktor Gary Gu i predsjednik Samuel Fu, zapošljava 1.100 radnika koji obavljaju istraživanja, razvoj, proizvodnju baterija i općenito vozila. U5 je prvi serijski model pomenute kompanije te je veoma sličan konceptu električnog SUV-a predstavljenom na Sajmu automobila u Pekingu prošle godine.

Dolazak Aiwaysa u Evropu je još jedan korak naprijed u naporima kineskih brandova da se probiju na Stari kontinent.

Prošle godine je kompanija Chery Automobile otvorila novo postrojenje u Njemačkoj, a Haval namjerava izvoziti niz pristupačnih SUV-ova u narednih nekoliko godina.

Dio Aiwaysa je i Gumpert Aiways koji vodi Roland Gumpert, dizajner superautomobila Apollo koji drži rekord na stazi Nurburgring. Uz Aiways U5, u Ženevi će biti predstavljen i električni superautomobil RG Nathalie.

Ovaj automobil ima četiri električna motora koja zajedno isporučuju blizu 430 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 306 km/h. Domet iznosi 853 km. Superautomobil koji će kao gorivo koristiti metanol će koštati blizu 400.000 eura.