|

Iz kineske kompanije Aiways u Evropu stižu električni SUV i superautomobil

Iz kineske kompanije Aiways u Evropu stižu električni SUV i superautomobil
2
Klix.ba
28.1.2019. u 09:07
17
komentara
2

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Kineski proizvođač automobila pod nazivom Aiways želi napraviti proboj na evropsko tržište te će na Sajmu automobila u Ženevi u martu predstaviti električni SUV i superautomobil.
Kompanija Aiways je obećala da će njen eletkrični SUV imati konkurentnu cijenu, da će biti opremljen naprednim sistemima za sigurnost i povezivanje te da će biti povoljnija alternativa drugim električnim SUV-ovima srednje veličine kao što su Audi E-tron i Mercedes-Benz EQC.

Kineski proizvođač tvrdi da U5 ima inovativnu konstrukciju i pogon koji će mu pomoći da postane jedan od najsigurnijih i tehnološki najnaprednijih modela u evropskom segmentu SUV-ova srednje veličine koji se brzo širi.

Kompaniju Aiways su 2017. godine osnovali direktor Gary Gu i predsjednik Samuel Fu, zapošljava 1.100 radnika koji obavljaju istraživanja, razvoj, proizvodnju baterija i općenito vozila. U5 je prvi serijski model pomenute kompanije te je veoma sličan konceptu električnog SUV-a predstavljenom na Sajmu automobila u Pekingu prošle godine.

Dolazak Aiwaysa u Evropu je još jedan korak naprijed u naporima kineskih brandova da se probiju na Stari kontinent.

Prošle godine je kompanija Chery Automobile otvorila novo postrojenje u Njemačkoj, a Haval namjerava izvoziti niz pristupačnih SUV-ova u narednih nekoliko godina.

Dio Aiwaysa je i Gumpert Aiways koji vodi Roland Gumpert, dizajner superautomobila Apollo koji drži rekord na stazi Nurburgring. Uz Aiways U5, u Ženevi će biti predstavljen i električni superautomobil RG Nathalie.

Ovaj automobil ima četiri električna motora koja zajedno isporučuju blizu 430 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 306 km/h. Domet iznosi 853 km. Superautomobil koji će kao gorivo koristiti metanol će koštati blizu 400.000 eura.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...