Noviteti
6

Italdesign Giugiaro SpA prešao u vlasništvo Audija

Klix.ba
Legendarni italijanski automobilski dizajner Giorgetto Giugiaro prodao je Audiju i svoje preostale dionice kompanije Italdesign Giugiaro SpA koju je osnovao 1968. godine.

Giugiaro je prije pet godina Audiju prodao 90,1 posto svojih dionica kompanije Italdesign Giugiaro SpA, a onda je donio odluku da Audiju proda i preostalih 9,9 posto, čime je Volkswagenov premium brand postao potpunim vlasnikom automobilskog dizajnerskog studija čiji je prvi čovjek i osnivač do sada dizajnirao oko stotinu produkcijskih automobila, a jedna od najpoznatijih kreacija Giorgetta Giugiara svakako je Golf prve generacije.

Među poznate automobilske kreacije Giugiara također spadaju originalni Passat i Scirocco, a tu su i BMW M1, Maserati Bora, Audi 80, Fiat Panda i nekoliko modela Alfa Romea među koje spadaju Giulia Sprint i Brera. Njegov posljednji rad je konceptni model Italdesign Giugiaro GEA koji je publika mogla vidjeti na Sajmu automobila u Ženevi koji je održan u martu ove godine.

Prema zvaničnicima kompanije Italdesign Giugiaro SpA, Giorgetto Giugiaro je kao razlog potpunog napuštanja kompanije koju je osnovao naveo nedostatak slobodnog vremena koje želi posvetiti svojim različitim interesovanjima. Promjena u upravi kompanije neće se odraziti na njen razvoj i rad, a do kraja tekuće godine planirano je dodatnih 250 uposlenika.