Noviteti
0

iOn – novi Peugeot na struju

Sarajevo-x.com
Francuski proizvođač nastavlja svoju uspješnu tradiciju proizvodnje električnih vozila i predstavlja novi model pod nazivom Peugeot iOn "Zero Emissions", koji na tržište stiže krajem sljedeće godine.

Električni Peugeot iOn dug je 3.48 metara i idealno je vozilo za gradske gužve, jer će vozači sa ovim modelom biti u prilici da pređu i do 130 kilometara sa jednim punjenjem, što je više nego dovoljno za urbane uslove. U automobil su ugrađene litij-ionske baterije kojima treba šest sati da se napune do maksimuma, odnosno 30 minuta da dostignu 80 posto kapaciteta. Jedna od najboljih odlika ovog modela je svakako činjenica da ne ispušta štetne CO2 gasove. Elektromotor iOn-a odlikuju 64 KS i 180 Nm obrtnog momenta, dok maksimalna brzina iznosi 130 km/h. Električni lavić će biti opremljen i sa tzv. lokaliziranom komunikacijskom jedinicom. Ovaj sistem šalje signale koji će u slučaju nesreće odrediti tačan položaj vozila i poslati ga hitnim službama. Isti sistem je zadužen i za stanje baterije, te brine o putu koji je moguće prevaliti sa količinom energije koja je u tom trenutku na raspolaganju. Peugeot će više detalja o ovom modelu predstaviti na sajmu automobila u Frankfurtu gdje će i ovaj model biti premijerno prezentovan javnosti.

Da je Peugeot značajan proizvođač električnih vozila, dokazuje i činjenica da je danas svjetski broj jedan po broju prodatih vozila sa nultom emisijom štetnih gasova. Na ovaj uspjeh najviše utjecaja je imala električna verzija modela 106, koja je proizvedena između 1995. do 2003. godine.

Osim električnih, Peugeot je postaje prepoznatljiv i po hibridnim modelima. U proljeće 2011. stiže 3008 HYbrid4, automobil sa 200 konjskih snaga i razinom emisija štetnih gasova od svega 99g C02/km.