Treći član porodice
9

Hyundai predstavio i30 Fastback N

Klix.ba
Nakon Velostera N i i30 N, Hyundai je predstavio treći N model, a to je i30 Fastback N, praktičniji sportski automobil.

Iz Hyundaija poručuju da se radi o "prvom petovratnom snažnom coupeu u C segmentu". Novi član N porodice je usvojio isti agresivni dizajn kao i prethodna dva modela, ali ima nešto drugačiji stil karoserije koji omogućava "lakši život" na dnevnoj bazi.

U srcu modela i30 Fastback N je već poznati 2,0-litarski benzinski motor s turbopunjačem, koji će biti dostupan u dvije verzije. Prva će isporučivati 246 KS, a druga 271 KS i bit će opremljena opcionim Performance paketom. Bez obzira na verziju, obrtni moment iznosi 353 Nm, odnosno 378 Nm kada se aktivira overboost funkcija. Snaga motora uparenog sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem se prenosi na prednje točkove.

Osnovnom modelu Fastbacka za ubrzanje od 0 do 100 km/h su potrebne 6,4 sekunde, dok snažnija verzija do "stotke" stiže za 6,1 sekundu. Maksimalna brzina oba modela iznosi 250 km/h.

Karakter vozila se može mijenjati pomoću pet različitih modova vožnje, a to su Eco, Normal, Sport, N i N Custom. Vozač može odabrati svoje omiljeno podešavanje korištenjem dugmadi postavljenih na upravljač, dok se na instrument tabli nalazi N mode meni koji prikazuje širi spektar podešavanja omogućavajući vozaču da se "poigra" s motorom, zvukom i slično. Mogućnostima rezervisanim za Performance paket se može pristupiti preko N mode menija na ekranu.

Iako je tek danas predstavljen, i30 Fastback već ima rekord zahvaljujući vozačima Hyundai Motorsporta Thierryju Neuvilleu i Gabrieleu Tarquiniju. Oni su se takmičili u utrci između Rima i Pariza, ne u Italiji i Francuskoj, nego se radi o selima u zapadnom dijelu Danske. Na kraju je slavio Tarquini prešavši cilj nakon osam minuta i 18,4 sekundi. To je novi rekord.

Hyundai će predstaviti svoj i30 Fastback N i na Sajmu automobila u Parizu.

Vezani članci