Noviteti
1

Huracan Performante "vozi" svoje posljednje testne kilometre

Klix.ba
Čini se da su u Lamborghiniju pri kraju posla vezanog za "hardcore" verziju Huracan Performante koja bi, kako kažu svjedoci, vlasnike Aventadora mogla dovesti u nezgodnu situaciju.

Uoči svjetske premijere koju će Lamborghini za nekoliko dana upriličiti na Sajmu automobila u Ženevi, italijanska tvornica automobila objavila je nekoliko novih fotografija i informacija koje se tiču modela Huracan Performante.

Lamborghini u posljednjim informacijama o Huracanu, koji bi trebao biti pandan Ferrarijevim specijalnim serijama, ističe aktivnu aerodinamiku prednjeg i zadnjeg spojlera koja se krije iza akronima ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva), a s kojom je dodatno pojačan i olakšan Huracan Performante u fazi testiranja zabilježio izvanredna vremena kruga na stazi Nürburgring Nordschleife.

U odnosu na model Huracan LP 610-4 Coupe, Huracan Performante "smršao" je 41 kilogram, što je rezultat korištenja ultralaganih kompozitnih materijala za pojedine dijelove karoserije koje su (opet) zajedno razvijali Lamborghini i kompanija Callaway Golf, jer su sličnu saradnju imali i 2010. godine na Lamborghinijevom spektakularnom modelu Sesto Elemento.

Na manje kilograma Lamborghini je dodao poznati 5,2-litarski atmosferski V10 motor koji bi uz dodatak Performante trebao raspolagati sa oko 650 konjskih snaga i 589 Nm najvećeg obrtnog momenta. Podataka o performansama još uvijek nema.

Nakon ženevskog predstavljanja, Huracan Performante u prodajnim bi salonima trebao biti sredinom godine.