Noviteti
0

Honda planira proizvodnju nove generacije modela S2000

Klix.ba
Prema najnovijim informacijama, u Hondi uveliko planiraju proizvodnju nove generacije svog izvanrednog sportskog modela S2000 koji će i u svom drugom izdanju po mnogo čemu ostati vjeran korijenima.

Na nedavnom druženju koje su u Velikoj Britaniji organizovali vlasnici Honde S2000 prisustvovalo je i nekoliko predstavnika Hondinog Odjela za istraživanje i razvoj, koji su nagovijestili mogućnost da će Honda proizvoditi drugu generaciju modela S2000 koji se svrstava među najcjenjenije sportske automobile. Tome je svakako pomogla i činjenica da je Hondin lagani roadster pokretao četverocilindarski atmosferski motor koji je razvijao 240 konjskih snaga.

I novi S2000 trebao bi imati naprijed smješten motor, a prijenos snage na zadnju osovinu obavljat će se isključivo preko 6-stepenog ručnog mjenjača kojim će se upravljati ručicom izrazito kratkih hodova.

Osnovnu verziju japanskog roadstera trebala bi pokretati poboljšana verzija 1,5-litarskog VTEC turbo-benzinskog motora sa nešto više od 180 konjskih snaga, a na vrhu ponude trebao bi biti S2000 koji će pokretati dvolitarski turbo-benzinski motor "posuđen" iz aktuelnog Civica Type-R koji bi trebao ponuditi malo manje od 310 konjskih snaga.

Uz snažniju varijantu nove Honde S2000 stižu čvršći ovjes, ograničena blokada diferencijala i znatno kruća šasija. Realna pretpostavka je da S2000 na cesti ipak neće biti tako brzo, jer Honda u ovom trenutku nema adekvatnu platformu za automobil s pogonom preko zadnje osovine. Iako se "šuška" da slavna japanska automobilska kompanija priprema "mali NSX", u Hondi tvrde da je prioritet stavljen na razvijanje druge generacije modela S2000.