Karbonsko čudovište
30

Hennessey predstavio Venom F5: 1.600 KS za 484 km/h

Klix.ba
Čekanje je završeno. Teksaška kompanija Hennessey u Las Vegasu je predstavila "ubicu“ Bugattijevog Chirona koji će biti proizveden u 24 primjerka po početnoj cijeni od 1,6 miliona dolara.

U odnosu na prethodni Venom GT koji je nastao na Lotusovoj šasiji, Venom F5 je u potpunosti proizvod Hennesseyja, a stvoren je isključivo zbog jednog cilja: da bude najbrži automobil koji se može koristiti na javnim cestama.

Nakon višemjesečnih najava, Hennessey je na Sajmu automobila u Las Vegasu predstavio svoje novo karbonsko "čudovište" koje pokreće centralno smješten 7,4-litarski aluminijski V8 biturbo motor u koji je "ugurano" 1.600 KS i 1.762 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuiraju preko 7-stepenog automatskog mjenjača. U opciji je i ručni mjenjač. Hibridne tehnologije u ovom slučaju nema, jer u Hennesseyu kažu da ipak preferiraju tradicionalna pogonska rješenja.

S aktiviranim radnim programom "Vmax", koji optimizira aerodinamiku niske i široke karoserije, F5 od 0 do 300 km/h stiže nakon 10 sekundi. Od 0 do 400 km/h potrebno mu je manje od 20 sekundi, a ubrzanje prestaje kada se na displeju brzinomjera pojavi broj 484, što je dovoljno da automobili poput Koenigsegg Agere RS i Bugatti Chirona ostanu iza leđa.

Hennessey će Venom F5 napraviti u samo 24 primjerka. Osnovna cijena automobila iznosi 1,6 miliona dolara, a s ponuđenim opcijama F5 će koštati blizu 2,2 miliona dolara. Nakon pristiglih aplikacija potencijalnih kupaca John Hennessey će odlučiti koja 24 sretnika će postati vlasnici trenutno najbržeg automobila na svijetu.