Zvanične fotografije
12

Genesis uskoro predstavlja svoj prvi veliki SUV

Klix.ba
Genesis kao luksuzna marka kompanije Hyundai uskoro će predstaviti svoj prvi veliki SUV model, pa iako će premijera biti održana ovog mjeseca Genesis je objavio prve zvanične fotografije.

Hyundaijev luksuzni brend je tako početkom nove godine objavio nekoliko misterioznih ali prilično jasnih fotografija svog luksuznog SUV modela koji će imati dizajn vrlo sličan onome koji je konceptni model predstavio prije gotovo tri godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Razlike između serijskog modela i koncepta zaista su minimalne i očekivane, pa će tako serijski model imati klasične ručke na vratima i tradicionalna bočna ogledala. Dvije trake LED umjesto prednjih svjetala na serijskom modelu zamijenjene su klasičnijim i efikasnim prednjim svjetlima, dok su zanimljivi detalji na B i C stubovima krova zamijenjeni jednostavnim i elegantnim sjajnim umecima. Velika i dominantna maska je također nešto drugačija te je slična onoj na limuzinskom modelu G90.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Unutrašnji dizajn je također zadržao sličnosti sa konceptom ali uz neophodne izmjene u pogledu sigurnosti i svakodnevne upotrebljivosti. Svakako dominira vrlo veliki i široki ekran infotainment sistema postavljen visoko iznad centralne konzole, dok su i sami instrumenti izvedeni u kombinaciji analagnog instrumenta i adaptivnog displeja.

Zanimljiv detalj su i tanki otvori za zrak koji ističu širinu cijelog kokpita u kojem dominira izdašna upotreba obloga od drva na donjoj središnjoj konzoli i oblogama vrata. Iako se to na ovim fotografija ne vidi, Genesis je najavio da će GV80 biti ponuđen sa tri reda sjedala. Ekskluzivni SUV vozit će se na novorazvijenoj platformi sa pogonom na zadnje točkove sa dostupnim AWD pogonom kao opcijom. Zanimljivo je da se ova platforma neće dijeliti s Hyundai markom i njihovim modelima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Genesis je za sada spreman otkriti samo ove detalje, ali GV80 će se premijerno predstaviti kasnije ovog mjeseca, kada je planiran i početak prodaje u Južnoj Koreji. Globalno predstavljanje planirano je nešto kasnije u 2020. godini.