Postao privredno vozilo
16

Francuzi dobili Teslin Model Y s dva sjedišta

D. B.
Kompanija Tesla je predstavila novi dvosjed, koji se može kupiti samo u Francuskoj.

Francuska ima specifične porezne zakone, koji se primjenjuju na vozila s četiri ili više sjedišta, a nova verzija Modela Y ih izbjegava tako što je ostala bez stražnjih sjedišta. Automobil ima samo dva prednja sjedišta i namijenjen je poslovnim subjektima, a uz to nudi veći domet te bi mogao pomoći Francuzima da smanje emisiju koju stvaraju dizelaši.

Informacije je potvrdio Clement Maguet, Teslin menadžer u Francuskoj.

"Kompanija Tesla je razvila Model Y kao dvosjed s zapreminom prostora za teret od 2.158 litara i dometom od 565 kilometara. Ovaj model ispunjava uslove za oporezivanje privrednih vozila", naveo je Maguet na LinkedInu.

Prema njegovim riječima, Francuska ima oko 6,3 miliona privrednih vozila od koji većina koristi dizel. On i kompanija Tesla se nadaju da će Model Y s dva sjedišta napraviti proboj na tom tržištu.

"Ovo ekološko i efikasno rješenje nudi dodatnu alternativu profesionalnoj mobilnosti, bilo za transport robe ili kao interventno vozilo", dodao je Teslin menadžer.

Većina vozila u Francuskoj podliježe porezu od 20 posto. Vozila sa dva ili tri sjedišta ne podliježu istoj poreskoj stopi, tako da bi to moglo donijeti uštede kompanijama. Također, ovo se ne razlikuje mnogo od raznih marki i modela koji zaobilaze druge evropske porezne zakone. Praveći privredno vozilo od onoga što bi inače bilo vozilo s četiri sjedišta uobičajeno je u Evropi.

Maguet nije saopćio detalje o dostupnosti i cijeni, no rekao je da će verzija sa stražnjim pogonom i verzija dugog dometa biti dostupne s pomenutim modifikacijama. Očekuje se da će verzija dugog dometa moći preći 30 km više u odnosu na standarcni Model Y LR.