Ford predstavio novi Focus nazvan "svjetski auto"

S
Sarajevo-x.com
11.1.2010. u 09:39
0
18
Ford predstavio novi Focus nazvan "svjetski auto"
0
Ford predstavio novi Focus nazvan "svjetski auto"
Na sajmu automobila u Detroitu u nedjelju je predstavljena nova generacija Ford Focusa - 2012, i to prije formalne prezentacije. Ovaj sedan kompanija naziva prvim globalnim vozilom, u pravom smislu te riječi.
Novi Focus je dizajniran za prodaju širom svijeta, a koristit će, za razliku od prethodnih verzija, skoro 80 posto istih dijelova. Početkom 2011. godine počet će njegova prodaja u Aziji, Americi i Evropi, saznaje AP.

Cilj mu je da zadrži niske troškove i podigne zaradu Forda prodajući mala auta, a iz ove kompanije su svjesni da je današnjim kupcima automobila primarni motivator mala potrošnja goriva.


Cijena novog Focusa bit će objavljena naknadno. Predviđen je za mlađe vozače i prvo je vozilo koje je dobilo Fordov popularni Sync in-car sistem, koji omogućava pokretanje mobitela, iPoda i drugih uređaja pomoću glasa.

U Detroitu su predstavljeni modeli sa četvero i petero vrata, opremljeni dvolitarskim 4-cilindričnim motorom i šestostepenim automatskim mjenjačem.


Potrošnja vozila nije otkrivena, ali je istaknuto da će novi Focus biti mnogo precizniji i agilniji pri upravljanju.

"Samo vozilo će biti veoma veoma udobno", poručuje inžinjer Jim Hughes.

Interijer automobila je blago povećan u odnosu na prethodnu verziju, a ovaj Ford će biti tiši od svih vozila u svojoj klasi, čak i od Honda Accorda. Kad je u pitanju dizajn, upečatljivi su manji prozori i linije koje se protežu prema nazad. Hughes je dodao kako su učinjeni važni koraci prema reduciranju otpora vjetra.Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: