Izvan fokusa
15

Ford: Ne zanimaju nas rekordi Nürburgringa

Klix.ba
Fordov supersportski model GT na kružnoj stazi Virginia International već je pokazao svoj raskošan potencijal, ali u američkoj kompaniji kažu da ih ne zanima jurnjava za najboljim vremenom na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife.

Iako su u Fordu uvjereni da bi njihov produkcijski GT bez velikih problema "skinuo" ostvareno i verifikovano vrijeme Vipera ACR (7:01.3), što Dodgeovu "otrovnicu" čini najbržim američkim automobilom na stazi Nürburgring Nordschleife, prema posljednjim informacijama iz sjedišta američke automobilske kompanije GT neće ići u zvaničan "lov" na Nürburgring rekorde.

"Umjesto jurnjave za Nürburgring rekordima radije ćemo se fokusirati na trke izdržljivosti i razvijanje novih sportskih automobila koji su već u planu", rekao je Jamal Hameedi, prvi čovjek odjela Ford Performance.

I dok u Fordu i Hyundaiju o priči o Nürburgringu imaju slično mišljenje, potpuno drugačije razmišljaju u Chevroletu u kojem se pripremaju za novi pokušaj nakon kojeg bi Camaro ZL1 (s dodatno pojačanim motorom i unaprijeđenom aerodinamikom) kroz "zeleni pakao" trebao proći za manje od sedam minuta.

Kako god, Ford GT i bez zabilježenih vremena na Nürburgringu ostaje među najbržim automobilima koji se mogu kupiti i koristiti na javnim cestama, a u tome mu u prvom redu pomaže centralno smješten 3,5-litarski biturbo V6 motor koji raspolaže sa 655 KS i 745 Nm najvećeg obrtnog momenta.