Stiže i najmanji Ford
0

Ford Ka cilja na vrh klase

Sarajevo-x.com
Brojnim svjetskim premijerama koje su najavljene za ovogodišnji Paris Motor Show pridružiće se i Ford koji nakon Fieste i Kuge nezaustavljivo obnavlja svoju ponudu, i sada je pripremio potpuno novu generaciju modela Ka.

Iako su u Fordu i planirali u javnost „pustiti“ nekoliko najavnih fotografija novog modela malo prije sajma, definitivno im nije bilo u planu da se već sada pojavi prva fotografija koja u potpunosti otkriva novi Ka. S druge strane, ovakava vrsta pažnje nikada ne škodi, pa se u Fordu vjerovatno neće pretjerano buniti.

Dakle, iako je „procurila“ samo jedna fotografija, zahvaljujući njoj mogu se otkriti brojni detalji i novosti koje sa sobom donosi Ka. Prije svega, očito je da je i Ka uvršten pod već ustaljeni Kinetic dizajn koji je provjeren na Mondeu, Kugi ali i novoj Fiesti, kojoj je Ka i najsličniji. Ozbiljniji i znatno razrađeniji dizajn od malog Ka stvara utisak znatno većeg automobila, ali činjenica je da on nije mnogo narastao niti je promjenio svoj koncept. O količini prostora, pa i samim dimenzijama najbolje govori činjenica da novi Ka dijeli platformu sa megapopularnim FIAT-om 500. Uz skromne gabarite Ka bi, baš kao i 500, trebao ponuditi dovoljno varijabilnosti i prostora za urbani život, dok se dvoje putnika u njemu mogu bez ograničenja uputiti i na ozbiljnija putovanja.

Pored platforme, Ford Ka će sa FIAT-om 500 dijeliti i motore, pa će tako 1,25-litarski benzinac i 1,3 Multijet dizelaš koji su već odavno u ponudi 500-ke biti i u paleti motora za Ka. Također, ovi motori će biti neznatno prilagođeni novom modelu, ali u suštini je riječ o istim agregatima. Također, nakon male poplave minijaturnih jurilica kao što su FIAT 500 Abarth i Renault Twingo Sport, već sada je sigurno da Ford neće ostati dužan ni u tom segmentu. Već poznata ekspertiza na polju razvoja ovjesa i snažniji motor učiniće sportsku varijantu modela Ka itekako privlačnom.

Za sve ostale detalje o novom supreminiju iz Forda vjerovatno će trebati sačekati pariški sajam, mada sa ovom ekskluzivom već sada i konkurencija i kupci imaju odličnu predstavu šta je Ford pripremio u svom najmanjem pakovanju.