Zvanično
15

Ford Explorer od naredne godine u prodaji i u Evropi

Klix.ba
Ford će od naredne godine evropskim kupcima ponuditi i SUV model Explorer koji sa sobom donosi hibridnu pogonsku kombinaciju i sedam sjedišta.

Jedan od najpopularnijih američkih SUV-ova sprema se na put preko Atlantika, jer su u američkoj filijali Forda donijeli odluku da kupcima u Evropi od naredne godine ponude aktuelni Explorer koji se do sada nije prodavao u Evropi.

Prilagođen evropskim normama, aktuelni Ford Explorer Evropljanima će se ponuditi isključivo u "plug-in" hibridnoj pogonskoj kombinaciji koju čini trolitarski benzinski EcoBoost V6 motor (350 KS) potpomognut elektromotorom koji proizvodi 100 KS. Vozač će u kombinaciji moći računati na 450 KS i 840 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 10-stepeni automatski mjenjač, a kapacitet baterija (13,1 kWh) dovoljan je da Fordov SUV sa sedam sjedišta, pokretan isključivo elektromotorom, pređe 40 kilometara. U američkom automobilskom gigantu kažu da prosječna potrošnja goriva iznosi 3,4 litra za 100 kilometara, a prosječna emisija CO2 je 78 g/km.

Više od 450 KS bit će dovoljno da više od pet metara dug Explorer pored ostalog može vući i prikolicu čija masa ne prelazi 2.500 kilograma, a za optimalan odgovor na uslove ispod točkova i zahtjeve vozača Ford je automobil opremio s nekoliko radnih programa.

Explorer u evropske prodajne salone stiže početkom naredne godine. S oba ponuđena paketa opreme (ST-Line i Platinum) stižu 20-inčni točkovi i 12,3-inčna digitalna instrumentna tabla, a u standardnoj opremi paketa Platinum je 10,1-inčni centralni display multimedijalnog sistema i vrhunski audiosistem sa 14 zvučnika.

Cijena Fordovog velikog SUV-a koji će se, prema riječima Fordovog šefa inžinjerijskog odjela, odlično snaći u različitim situacijama, još uvijek nije poznata.