Novitet pun života
37

Fiat predstavlja novu Grande Pandu, simpatična kockica bit će dostupna u hibridnom i EV izdanju

A. M.
Italijanski proizvođač automobila objavio je prve slike i informacije o novoj Grande Pandi. Simpatična Fiatova kockica je dokaz da zabavni dizajn u gradskom formatu još nije mrtav. Nova Panda izgleda kao funky koncept, ali zapravo je serijsko vozilo.

Ove godine proizvođač automobila iz Torina obilježava 125. godišnjicu marke. Za ovu posebnu priliku, Italijani predstavljaju novi model. To je Grande Panda, razvijena u Centro Stile u Torinu.

Nova Fiat Grande Panda duga je 3,99 metara i bit će pozicionirana u kompaktnom B segmentu. Italijanski model ne odustaje od uglastog dizajna eksterijera, koji je karakterisao prvu generaciju. Za dodatnu robusnost, Fiat je montirao zaštitne elemente u donjem dijelu prednjeg i zadnjeg branika naglašavajući SUV stil. Prema riječima predstavnika brenda, farovi su napravljeni od kockica opala i referišu se na stil prozora na fasadi fabrike u Lingotu.

Dnevna svjetla i indikatori su integrisani u isti svjetlosni blok, a felge imaju prečnik od 17 inča. Odajući čast Pandi 4x4, na boku nalazimo naziv modela u reljefu. Italijanski proizvođač za sada nije objavio nijednu sliku iz unutrašnjosti.

Grande Panda je model s kojom Fiat širi gamu proizvoda, a ne zamjena za sadašnju Pandu, koja će ostati u ponudi barem do 2027. godine, kada će napuniti čak 16 godina. Kao što ime noviteta sugeriše, Grande Panda bi u očima i u ušima kupaca trebala biti mnogo veličanstvenija od prethodnice.

Grande Panda će se prodavati sa hibridnim i električnim pogonom, vjerovatno istim onim dostupnim kod novog Citroena C3. Dakle, treba očekivati 1,2-litarski turbobenzinski motor s tehnologijom blagog hibrida sa snagom od 100 KS i dodatnim elektromotorom od 28 KS. Potpuno električna Grande Panda mogla bi naslijediti motor od 113 KS, također od istog donatora, zajedno sa LFP baterijom od 44 kWh dovoljnom za domet od 320 km.

Nova Fiat Grande Panda će se prodavati na tržištima poput Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Italijanska ikona će biti pravo osvježenje na tržištu kada krene zvanična prodaja.