Predstavljen novi Doblo
0

FIAT-ove novosti za porodicu i posao

Sarajevo-x.com
Doblo je definitivno jedan od FIAT-ovih najuspješnijih modela u novijoj historiji, a uz neobičan dizajn svoje mjesto na tržištu privrednih ali i porodičnih automobila zaslužio je izuzetnom prostranošću i praktičnim rješnjima koja omogućavaju iskorištavanje cijelog prostora. Sa novom generacijom Dobla, FIAT namjerava privući još više kupaca.

Kao što je to bilo i u slučaju prethodnog Dobla, FIAT i za novi model prije svega ističe kako je ovaj automobil konstruisan prije svega da bi ponudio što više prostora, bilo to za putnike ili za prtljag. FIAT je sa prvim Doblom nastupio još 2001. godine, a iako je neobičan dizajn znao nailaziti i na negativne kritike upotrebljivost i praktičnost privukli su preko milion kupaca ovog modela. Sa novom generacijom Dobla koji se zasniva na istim vrijednostima uz neka nova i modernija rješenja teško je ne primjetiti da FIAT ima još i veće tržišne ambicije, pa nije isključeno da se novi Doblo pojavi i na tržištima gdje FIAT i nije tako česta pojava.

Dakle, iako je koncept ostao isti novi Doblo je po svemu novi automobil. Tehničke osobine, motori i pogotovo dizajn su potpuno novi, i upravo ovim vrijednostima se želi nametnuti kao najbolji izbor u klasi. Najviše zasluga za napredak ide na račun potpuno nove platforme na kojoj je izgrađen novi Doblo, pa sam podatak o međuosovinskom rastojanju od čak 2.755 milimetara jasno govori koliko prostora se može očekivati, ali i jasno stavlja Dobla u vrh klase barem po tom pitanju. Ništa manji nije niti prtljažni prostor, pa fantastičnih 790 litara zapremine teško da će ostaviti neispunjene želje, bez obzira na potrebe putnika. U unutrašnjosti je pored obilnog prostora i velikog broja praktičnih pretinaca zanimljivo i to da će se od sada Doblo moći dobiti i sa sedam putničkih sjedišta, što mu uvelike povećava namjenu ali i privlačnost u segmentu porodičnih automobila.

Sam dizajn je u svakom slučaju značajno napredovao, pa ovaj put Doblo izgleda znatno skladnije i privlačnije. Dominira kombinacija oblina i ravnih ploha, gdje se prije svega ističu novooblikovana maska koja određuje pripadnost FIAT-u, kao i visoko smještena velika svjetla koja barem djelimično dijele linije sa ostalim modelima ovog proizvođača. Bez obzira na ugao posmatranja Doblo bez sumnje ističe svoje proporcije, pogotovo izuzetnu visinu koja je i najzaslužnija za obilje prostora. Uporedo sa putničkom verzijom, predstavljen je i Doblo Cargo koji je namjenjen teretnom programu, a koji će sudeći prema kapacitetu teretnog prostora do čak 4,2 kubna metra definitivno biti vrlo privlačna ponuda, bez obzira na vrstu djelatnosti kupca.

U početku Doblo će biti ponuđen sa četiri motora u izboru, i to sa 95 KS snažnim benzincem te tri dizelsa motora snage 90, 105 i 135 KS. Naknadno će u ponudu biti uvrštena i verzija sa benzinskim motorom koji može biti pokretan i metanskim plinom.