Ograničeni modeli
16

Ferrari predstavio speedstere Monza SP1 i SP2

Klix.ba
Kompanija Ferrari je predstavila ograničene modele Monza SP1 i SP2.

Radi se o prvim predstavnicima novog segmenta koji Ferrari naziva Icona, a kao što možete vidjeti na fotografijama, inspirisani su klasičnim Ferrarijevim speedsterima iz pedesetih godina prošlog stoljeća. No, oni su mnogo više od toga.

Radi se o izuzetno brzim automobilima s najboljim omjerom snage i težine zahvaljujući korištenju karbonskih vlakana te činjenice da ih pokreće najsnažniji motor koji je ikad proizveden u Maranellu, a to je 6,5-litarski V12 motor koji razvija 809 KS. To je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h ubrza za 2,9 sekundi, a do 200 km/h za 7,9 sekundi. Maksimalna brzina je veća od 300 km/h, a s obzirom na činjenicu da nemaju krov i vjetrobransko staklo, vozač i suvozač će se na stazi osjećati kao u bolidu Formule 1. Treba napomenuti da SP1 ima mjesto samo za vozača.

Vrata se otvaraju prema gore, a unutrašnjost je prilično skromna i jednostavna. Informacije o cijenema i broju primjeraka nisu objavljene, ali je jasno da su namijenjeni vjernim klijentima i kolekcionarima.