Varijacija na temu
4

Ferrari predstavio model 488 Pista Spider

Klix.ba
Najsnažniji model iz Ferrarijeve Serije 488 dobio je i svoje "open-air" izdanje.

Nedugo nakon predstavljanja skoro pa trkaćeg modela 488 Pista Ferrari je predstavio i verziju Spider s kojom nudi isti nivo performansi kupcima koji preferiraju otvoreno nebo iznad glave.

Premijerno predstavljen u Californiji, Ferrari 488 Pista Spider pokreće trostruko nagrađivan centralno smješten 3,9-litarski V8 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača nudi 720 konjskih snaga pri 8.000 obr/min i 770 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 3.000 obr/min uz zvučnu kulisu koju mogu stvoriti samo u Ferrariju. Prijenos snage obavlja se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.

Supersportski dvosjed sa sklopivim tvrdim krovom od 0 do 100 km/h stiže za 2,85 sekundi, od 0 do 200 km/h potrebno mu je 8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 340 km/h. U Ferrariju kažu da je u kombinaciji s opcionim paketom dodatnog olakšavanja masa Spidera manja od mase verzije s fiksnim krovom.

S kabinom koja je obložena kombinacijom karbona, alkantare i aluminija F488 Pista Spider opremljen je i novodizajniranim 20-inčnim aluminijskim felgama, a kupcima se opciono nude i jednodijelne karbonske felge koje su 20 posto lakše od aluminijskih.

U italijanskoj automobilskoj kompaniji kažu da 488 Pista Spider sa sobom donosi trkaću tehnologiju kakva se do sada nije koristila u njihovim cestovnim roadster automobilima. Ne sumnjamo.