Model FF 91
19

Faraday Future predstavio dugo najavljivani električni automobil

D. B.
Kompanija Faraday Futore iz Kalifornije već pet godina najavljuje luksuzni električni automobil, a sada ga je konačno zvanično predstavila u svom postrojenju u Hanfordu.

Riječ je o modelu nazvanom FF 91 koji je spreman za proizvodnju, a cilj prvog proizvedenog primjerka je da javnosti ponudi uvid u ono šta može očekivati kada se automobil nađe na tržištu. Potpredsjednik odjela za proizvodnju u kompaniji Faraday Future, Matt Tall, potvrdio je da je riječ o verziji koja je dosad najbliže produkcijskom modelu. Dodao je da će ovaj predprodukcijski primjerak "resetovati očekivanja kupaca neuporedivim vozačkim i putničkim iskustvom".

FF 91 će biti rival Teslinom Modelu X, a baziran je na Faradayjevoj vlastitoj varijabilnoj platformi. Pokreću ga tri električna motora koja isporučuju impresivnih 1.050 KS i 1.800 Nm obrtnog momenta. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,39 sekundi, a njegova baterija od 130kWh bi mu trebala omogućiti deomet od 608 km.

Unutrašnjost je također impresivna te će biti "krcata" ekranima različitih veličina, uključujući veliki 27-inčni ekran za putnike na stražnjim sjedištima.

Očekuje se da će FF 91 koštati oko 200.000 dolara.