Specijalne verzije modela
1

F-Type 75 je labuđi pjev Jaguarovog sportskog automobila

D. B.
Jaguar je predstavio novo specijalno izdanje prelijepog modela F-Type, posljednjeg kojeg namjerava proizvoditi prije nego okonča 75-godišnju eru svojih sportskih automobila s konvencionalnim pogonom.

Slanje svojih "velikih mačaka" u historiju i signaliziranje kraja ere koja je počela nevjerovatno brzim modelom XK120, ali i proslavu 75. godišnjice sporstkih automobila, Jaguar obilježava specijalnim verzijama F-Type 75 i F-Type R 75.

Oba modela posjeduju niz specijalnih detalja uključujući Giola metalik zelenu boju, oznake na prednjim blatobranima koje oslikavaju "nepogrešivu siluetu modela F-Type", a kupci mogu računati i na LED svjetla te 20-inčne felge u sjajnoj crnoj boji.

Na pragovima su pločice od nehrđajućeg čelika, dok se poznata silueta nalazi i iznad infotainment sistema. Sjedišta su presvučena Windsor kožom, strop antilopom, dok je na raspolaganju 12,3-inčni digitalni instrument klaster. Unutrašnjost je opremljena Black Pack paketom.

Ovisno o tržištu će biti manjih razlika, ali F-Type 75 će se nuditi s 2,0-litarskim četverocilindričnim Ingenum motorom s turbopunjačem ili s 5,0-litarskim V8 motorom s kompresorom. Prvi razvija 298 i snagu prenosi na stražnje točkove , a drugi 444 KS s izborom stražnjeg pogona ili pogona na sva četiri točka.

Najsnažniji F-Type R 75 pokreće V8 motor s kompesorom, koji isporičuje 567 KS i 700 Nm obrtnog momenta, a snaga se šalje na sva četiri točka. Ovaj model od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 4 sekunde prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Bez obzira na broj cilindara i zapreminu motora, u ponudi je samo osmostepeni automatski mjenjač s lopaticama za promjenu stepena prijenosa smještenim iza upravljača.

Četverocilindrični model ima centralno postavljeni dvostruki izduvni sistem, dok V8 posjeduje četiri izduvne cijevi.

Posljednji F-Type dolazi s 20-inčnim felgama u tri dizajna, uključujući kovani set za R 75. Upravo su za ovaj set namijenjene Pirelli P Zero gume dimenzija 265/35/ZR20 naprijed i 305/30/ZR20 nazad, dok je opciono moguće dobiti i karbon-keramičke kočnice sa žutim kočionim kliještima.

Jaguar je opremio V8 verzije s Quiet Start funkcijom za "diskretno" pokretanje motora koje neće buditi susjede rano ujutro.

Jaguar već prima narudžbe, a isporuke se očekuju početkom naredne godine.