NA SAJMU U MINHENU
0

Evropski debi električnog SUV-a: Smart #3 za 25. rođendan marke

A. M.
Smart slavi 25 godina postojanja na međunarodnog sajmu u Minhenu (5.9. - 10.9.), gdje će debitovati novi električni SUV Smart #3. Njegova prodaja starta krajem ove godine, prvo u Njemačkoj, a zatim od 2024. u ostatku Evrope.

Nekadašnja marka Mercedes-Benza sada je aktivna kao joint venture firma između Mercedesa i kineskog diva Geely u jednakom vlasničkom omjeru 50-50. Dizajn nastaje u Mercedesu, dok je za tehniku odgovoran Geely, koji ‘’štanca’’ platforme, baterije i elektromotore i dijeli ih između brendova pod njihovim krovom, kako za Smarta, tako i za ostale marke kao što su Volvo, Zeekr i Lotus.

Iako smo već vidjeli izgled Broja 3, Smart je naknadno objavio specifikacije svog većeg električnog SUV-a s dužinom od 4,4 metra. Ovaj SUV dolazi s jednom baterijom kapaciteta 66 kW i dvije opcije snage elektromotora. Ulazna verzija s jednim elektromotorom razvija 200 kilovata, dok snažnija verzija Smart #3 Brabus proizvodi snagu od 315 kW putem dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Standardnom Smartu #3 potrebno je 5,8 sekundi da postigne 100 kilometara na sat, a Brabusovom modelu samo 3,7 sekundi za isti sprint.

Po pitanju autonomije efikasnija je verzija s jednim motorom, koja s jednim punjenjem može preći do 455 kilometara po WLTP standardima, dok je kod modela s dva motora ta brojka blago smanjena na 435 km. Ugrađena tehnologija dopušta brze punjače snage do 150 kW, što omogućava punjenje od 10 do 80 posto u samo 30 minuta.

Proizvođač automobila, na Sajmu IAA Mobility, također predstavlja posebno izdanje ovog modela koje obilježava i slavi 25 godina marke. Temeljeno na vrhunskom modelu Brabus, 25th Anniversary Edition ima panoramski galaxy krov, unaprijeđena LED prednja svjetla, crvene dekorativne dodatke i posebna dvobojna, crno-bijela kožna sjedišta s integrisanim naslonom za glavu.

I Brabusov model i oprema 25th Anniversary također će ponuditi najbolje što ovaj model može ponuditi u interijeru, uključujući 12,8-inčni ekran osjetljiv na dodir s 9,2-inčnim HD digitalnim instrument pločom, kao i 10-inčni head-up display i Beats audio sistem s 13 zvučnika.

Nakon službene europske premijere na sajmu IAA Mobility u Minhenu, kompaktni SUV krenut će prvo s prodajom u Njemačkoj, dok će se na ostalim europskim tržištima Broj 3 naći početkom 2024. Cijene za njemačko tržište počinju od 43.490 € za Pro+ verziju, 46.490 € za Premium, 46.990 € za 25th Anniversary Edition i 50.990 € za top izdanje s Brabusovim paketom.