Posljednji izvještaj
396

EuroNCAP testiranja: FIAT Punto bez ijedne osvojene zvjezdice

Piše: E. T.
Na posljednjim EuroNCAP testovima FIAT-ov Punto ostvario je nezavidno loše rezultate te nije osvojio nijednu zvjezdicu. S druge strane, s maksimalnih pet zvjezdica ocijenjeni su Toyota Yaris, BMW 6 Gran Turismo, Hyundai Kona, Jaguar F-Pace i KIA Stinger.

U agenciji EuroNCAP, u kojoj se godinama bave pitanjima sigurnosti odraslih putnika i djece u automobilima u slučaju sudara, ali i sigurnošću pješaka, bili su veoma zauzeti ove godine.

Prema posljednjim objavljenim izvještajima neslavna titula najlošije ocijenjenog automobila u dosadašnjem radu EuroNCAP-a pripala je FIAT-ovom modelu Punto 1.2 koji na kraju testiranja (prema sve strožijim normativima) nije osvojio nijednu zvjezdicu, što i ne bi trebalo biti čudno ako se uzme u obzir da FIAT svoj model iz B segmenta prodaje već više od deset godina i nije opremljen najnovijim sigurnosnim sistemima koji imaju udjela u konačnoj ocjeni.

S tri zvjezdice ocijenjeni su novi Dacia Duster, KIA Stonic (pet zvjezdica s opcionom sigurnosnom opremom), Toyota Aygo (četiri zvjezdice s opcionom sigurnosnom opremom), Alfa Romeo Giulietta, Ford C-Max/Grand C-Max, Opel Karl i DS 3.

Maksimalnih pet zvjezdica kući nose Toyota Yaris, BMW Serije 6 Gran Turismo, Hyundai Kona, Jaguar F-Pace i KIA Stinger za koji slična agencija u Australiji (ANCAP) smatra da bez opcione sigurnosne opreme ipak zaslužuje samo tri zvjezdice.