Noviteti
5

EuroNCAP: Novi Volvo XC90 i Audi Q7 osvojili svih 5 zvjezdica

Klix.ba
Na posljednjim simulacijama sigurnosti putnika u automobilima prilikom sudara, koje dugi niz godina po sve strožijim kriterijima obavlja evropska organizacija EuroNCAP, novi Audi Q7 i Volvo XC90 osvojili su maksimalnih 5 zvjezdica.

Pored Audija Q7 i Volvoa XC90, 5 zvjezdica također je pripalo i modelima Kadjar (Renault), Galaxi i S-Max (Ford), Touran (Volkswagen) i Avensis (Toyota).

Volvo XC90 izbio je na sami vrh najsigurnijih putničkih automobila, jer je postigao najbolje rezultate u simulaciji izbjegavanja sudara kojoj su uveliko pomogli najnoviji sistemi za asistiranje vozaču, a Volvo je maksimalan broj poena dobio i u ocjeni sistema autonomnog kočenja u kritičnim situacijama.

Audi Q7 dobio je posebnu EuroNCAP nagradu za automatski sigurnosni sistem koji u slučaju neizbježnog sudara „brine“ za optimalno zategnute sigurnosne pojaseve, zatvorene prozore i krovni otvor.

Među posljednjim modelima automobila koji su podvrgnuti nemilosrdnim testovima EuroNCAP-a bio je i Mazdin novi crossover CX-3 koji je nakon svega osvojio 4 zvjezdice, jer su u Mazdi odlučili da pojedine sigurnosne sisteme ipak ponude kao dio opcione opreme.