Rezultati
19

EuroNCAP: Kodiaq i Countryman osvojili po pet zvjezdica

Klix.ba
Na posljednjim testiranjima organizacije EuroNCAP Škoda Kodiaq i MINI Countryman osvojili su u ukupnoj ocjeni svih pet zvjezdica. Nissanova Micra zaradila je četiri, a novi Suzuki Swift tri zvjezdice.

Prvi češki SUV Kodiaq ostvario je odlične rezultate na EuroNCAP testovima kada se radi o zaštiti odraslih putnika, zaštiti djece i zaštiti pješaka, a za pet zvjezdica u ukupnoj ocjeni zaslužni su standardno ugrađeni sistemi autonomnog kočenja u slučaju detekcije pješaka i drugih vozila na cesti (AEB - Autonomous Emergency Braking).

I MINI Countryman na kraju je ocijenjen s pet zvjezdica, bez obzira što sistem za detekciju pješaka u slučaju britanskog crossovera spada u opcionu opremu. Sistem za detekciju drugih vozila dio je standardne opreme.

Nissan Micra i Suzuki Swift također su dobili odlične ocjene za zaštitu odraslih putnika i djece u kabini i pješaka u slučaju udara, ali Nissanovom modelu za ukupnih pet zvezdica nedostaju AEB sistemi koji spadaju u opcionu opremu, što je rezultiralo ocjenom s četiri zvjezdice.

Najlošije je prošao Suzukijev novi Swift, jer se sistemi za detekciju pješaka i drugih vozila u njegovom slučaju ne mogu dobiti ni u opcionoj opremi, pa su u EuroNCAP-u (čiji kriteriji iz godine u godine postaju sve strožiji) automobil na kraju ocijenili s ukupno tri zvjezdice.

“Od prošle godine nagrađujemo proizvođače automobila koji u svoje automobile standardno ugrađuju sisteme za ranu detekciju pješaka i vozila, a od naredne godine za dobijanje konačne ocjene uzimat ćemo u obzir i sistem za detekciju biciklista“, rekao je Generalni sekretar EuroNCAP-a Michiel van Ratingen.