Autonomija od 400 km
0

Električni Renault 5 će debitovati u Ženevi: Koštat će oko 25.000 eura

A. M.
Serijska verzija dugoočekivanog legendarnog Renaulta 5 u električnom izdanju bit će prikazana krajem februara na ženevskom sajmu automobila. Proizvodit će se u Francuskoj u pogonima nove divizije za električna vozila – Ampere, a koštat će oko 25.000 eura.

Električni Renault 5 prvi je put prikazan u obliku koncepta 2021. Oblikom podsjeća na originalni Renault 5 - legendu evropskih cesta koji je prodat u više od osam miliona primjeraka u periodu od 1972. do 1996. godine. Baterijska Petica će imati retro dizajn, ali ono što je možda najvažnije, bit će cjenovno pristupačan model. Prema izjavama prvog čovjeka Renaulta - Luce de Mea, novi Renault 5 će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi, koji će se održati od 26. februara do 3. marta iduće godine. Nova Petica EV će koštati oko 25.000 eura i imat će autonomiju do 400 kilometara.

Francuski model će se proizvoditi na sjeveru Francuske u Renaultovom tvorničkom kompleksu ElectriCity, a bit će temeljen na CMF-B EV arhitekturi, prilagođenoj vozilima gradske klase s baterijom u podnici. Električni Renault 5 će zamijeniti sadašnji Zoe u gami. Renault najavljuje da će troškovi proizvodnje biti 30% niži u odnosu na Zoe, s obzirom da je 70% komponenti platforme identično onima koje koriste postojeća arhitektura modela Clio i Captur. Nakon Renaulta 5, već 2025. stiže još jedan električni retro model, a riječ je o kultnom Renaultu 4, koji će se također ‘’smjestiti’’ na platformi AmpR Small.

Grupa Renault jedini je veliki evropski proizvođač automobila koji se u potpunosti posvetio sajmu automobila u Ženevi, a koji zbog pandemije Covid-19 nije održavan od 2019. Očekuje se da će između 30 i 40 automobilskih marki prisustvovati sajmu sljedeće godine, ali će potpuni popis izlagača biti objavljen otprilike mjesec dana prije početka sajma. Njemački proizvođači automobila kao što su BMW i Audi rekli su da će preskočiti sajam.