Očekuje se u junu
10

Električni Nio ET5 Estate stiže u Evropu, još je ljepši od sedana

D. B.
Nio ET5 sedan postao je jedan od najljepših električnih automobila iz Kine, a sada je jasno da taj epitet zaslužuje i ET5 karavan.

Nio tek treba zvanično predstaviti karavansku izvedbu modela ET5, no fotografije i informacije kineskog ministarstva industrije i informacijskih tehnologija su ga već otkrile. Može se reći da karavan izgleda čak i bolje od sedana, a bit će dostupan i kupcima u Evropi od juna.

Dizajnom je sličan sedanu, naprijed su i dalje tanka LED dnevna svjetla, dok su glavna prednja svjetla u odvojenim klasterima. Kao i sedan, karavan je također dobio istaknutu LiDAR jedinicu na krovu.

Karavan ima iste dimenzije kao sedan, dug je 4.790, širok 1.960 i visok 1.499 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.888 mm. Karavanska karoserija donosi više prostora za glavu putnika na stražnjem sjedištu, ali i veću zapreminu prtljažnika.

Posebnu pažnju privlači stražnji dio automobila gdje se nalazi elegantni krovni spojler, a tu su i LED stražnja svjetla s osvijetljenom linijom pune dužine. Također, vidljiv je i difuzor.

ET Estate pokreću dva električna motora koja isporučuju 201 KS naprijed i 282 KS nazad, a kombinovano razvijaju 483 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 4 sekunde.

Očekuje se da će Nio ponuditi novi model s baterijama kapaciteta 75 i 100 kWh, koje bi trebale osigurati domet od 500, odnosno 700 km.