Predstavljen u Londonu
11

Električni mikroautomobila Motiv je stvoren za gradske gužve

DP
Mikroautomobil Motiv osmislio je poznati dizajner superautomobila, a namijenjen je za vožnju u gradovima u kojima su česte gužve.

Gordon Murray, dizajner McLarenove Formule 1 i mnogih trkaćih automobila, trenutno radi na znatno drugačijem modelu. U pitanju je mikroauto s jednim sjedištem nazvan Motiv, koji ima automatski upravljački sistem koji pokreće električna energija, piše Motor Trend.

Otkad je bio zadužen za proizvodnju superautomobila, Murray je preko svoje kompanije Gordon Murray Design bio uključen u nekoliko projekata s naprednim dizajnom, uključujući i mikroautomobile kao što su T.25 i T.27.

Motiv je sličan ovim modelima – veoma je malen i lagan, ima aluminijski ovjes, kompozitne panele karoserije i lagana vrata. Dug je samo dva i po metra i širok metar i 30 centimetara, a napravljen je za vožnju u velikim gradovima u kojima su česte gužve.

Ovo vozilo je dovoljno fleksibilno da može postati auto za isporuku narudžbi i pošiljki i u njega može stati više od jedne osobe, iako je napravljeno za jednog putnika.

Napaja se iz akumulatora jačine 17,3 kWh i iz električnog motora od 20 kW. Ovo je dovoljno za putovanje dugo 100 kilometara bez punjenja, a može dostići brzinu od 65 kilometara na sat.

Za punjenje baterije od 20 do 80 posto kapaciteta potrebno je 40 minuta.

Vrata se otvaraju prema gore, a kada uđete u ovaj mikroauto, imate dovoljno prostora u njemu otvoriti laptop. Ono što su mnogi primijetili je njegov specifičan izgled – naime, kada se gleda sprijeda, čini se kao da ima lice koje se osmjehuje.

Gordon Murray Design ne radi samostalno na Motivu, već u saradnji s Delta Motorsportom. Ovaj mikroauto ispunjava sve evropske standarde o sigurnosti automobila, a njegova proizvodnja je jednostavnija i jeftinija nego proizvodnja običnih automobila.

Projekt jednim dijelom finansira vlada Velike Britanije, a auto je predstavljen u Londonu tokom automobilskog sajma Move, koji se održavao od 11. do 12. februara.