Pretpremijera u BiH
60

Električna Škoda Enyaq iV stigla u BiH: Početak nove ere

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Škoda je danas u Sarajevu predstavila svoj prvi potpuno električni model Enyaq iV za čiji je dizajn zaslužan Omer Halilhodžić, dizajner iz Bosne i Hercegovine. Novi električni SUV pored potpuno nove tehnologije, snažnih elektromotora i odličnih performansi donosi i novi dizajn te uređenje unutrašnjosti koje do sada nije viđeno kod Škode.
Nakon svjetske premijere koju je Enyaq iV kao najvažniji novi model Škode imao još prošle godine, ovaj električni SUV danas je pretpremijerno predstavljen i u našoj zemlji. Premijera rezervisana za novinare i prvo upoznavanje sa ovim modelom održana je u ugodnom ambijentu Hotela Austria na Ilidži, a napravili smo i prve kilometre iza upravljača ovog važnog modela za Škodu.

U predstavljanju svog prvog potpuno električnog SUV-a, češki proizvođač automobila napravio je najveći korak do sada u svojoj strategiji elektromobilnosti. Novi ENYAQ iV je prva Škoda koja je bazirana na modularnoj MEB platformi za električni automobil Volkswagen Grupe. Proizvodi se u glavnoj Škodinoj fabrici u Mladoj Boleslavi, što ga čini jedinim modelom baziranim na MEB-u u Evropi koji se proizvodi izvan Njemačke.

Novi Škoda Enyaq iV u potpunosti iskorištava tehničke mogućnosti i fleksibilnost koje nudi MEB modularna platforma za električni automobil. Baterija - koja je postavljena u podu - dostupna je u tri veličine, a jedan ili dva elektromotora pružaju izlaznu snagu između 109 kW i 220 kW. U zavisnosti od modela, snaga se prenosi na zadnji ili na sva četiri točka, a domet je veći od 520 km u WLTP ciklusu.

Dosta prostora, emotivan dizajn i naglasak na Crystal Face

Dizajn Škoda Enyaq iV odlikuju uravnotežene proporcije – emotivan je, moćan i dinamičan. Novi SUV ima izuzetno prostranu unutrašnjost, dok je kapacitet prtljažnika 585 litara. Opciona maska Crystal Face je osvjetljena 131 LED diodom, dok horizontalna svetlosna traka zaokružuje impresivan izgled automobila. Zajedno sa dnevnim svjetlima i LED modulima LED Matrix prednjih svjetala za kratka i duga svjetla, osvijetljena maska stvara ekran dobrodošlice. Veliki točkovi prečnika od 18 do 21 inčadodatno naglašavaju masivan i atraktivan izgled Enyaq iV.

Pet varijanti snage, tri veličine baterije, dva motora i pogon na sve točkove

Nudeći tri veličine baterija i pet različitih varijanti snage, Škoda Enyaq iV čini vožnju održivom i zabavnom. Pored onog na zadnjoj osovini, dva najsnažnija modela opremljena su i drugim elektromotorom na prednjoj osovini koji prenosi obrtni moment ovog SUV-a od 425 odnosno 460 Nm na cestu preko sva četiri točka.

Početni model Škoda Enyaq 50 iV opremljen je zadnjim motorom od 109 kW i pogonom na zadnje točkove, dok je njegov maksimalni obrtni moment 220 Nm. Litijum-jonska baterija u ovom modelu ima bruto kapacitet od 55 kWh (52 kWh neto) i ima domet do 340 km. Opremljen baterijom od 62 kWh (58 kWh neto), snažniji Enyaq 60 iV od 132 kW može preći do 390 km, dok je njegov maksimalni obrtni moment je 310 Nm.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Još snažniji Enyaq 80 iV ima snagu od 150 kW, obrtni moment do 310 Nm i domet od 510 km u WLTP ciklusu, što je najveći maksimalni domet. Baterija od 82 kWh (77 kWh neto) se također koristi u dvije varijante s pogonom na sve točkove - u kombinaciji s drugim elektromotorom na prednjoj osovini, pa tako Enyaq 80x iV proizvodi 195 kW, dok će biti dostupan i sportski Enyaq RS iV sa čak isporučuje 225 kW. Oba ova modela imaju domet od 460 km.

Jasno, najimpresivnije performanse nudi Enyaq RS iV koji ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 6,2 sekunde, a postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h što je 20 km/h brže od ostalih verzija.

Osim toga, najmoćniji ENYAQ iV može vući prikolicu težine do 1.400 kg, te se ovaj SUV može opremiti električno preklopivom kukom za vuču.

Širok izbor standardne opreme čak iu osnovnoj varijanti

Škoda je bogato opremila svoj prvi potpuno električni SUV, čak i početni ENYAQ iV 50 stiže sa sveobuhvatnom opremom kao serijskom. U unutrašnjosti to uključuje dvozonski Climatronic klima uređaj, dvokraki multifunkcionalni kožni volan u novom Škoda stilu sa kontrolnim dugmadima i nazubljenim točkićima za kontrolu, a tu su i KESSY GO dugme za pokretanje bez ključa. Modeli s većim baterijama također dolaze s grijanim volanom s prekidačima za podešavanje stepena povrata energije. Svaki model dolazi sa 5,3-inčnim digitalnim kokpitom.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Škoda je također zauzela novi pristup u kreiranju unutrašnjosti, pa ENYAQ iV,sada nudi inovativni odabir dizajna umjesto klasičnih nivoa opreme i jasnu i novu strukturu za dostupne opcije. Izbor dizajna inspirisan je modernim životnim okruženjem: stil, boje i materijali koji se koriste savršeno su usklađeni. ENYAQ iV je sada vrlo lako konfigurirati u samo nekoliko koraka zbog potpuno nove strukture za izbore u ponudi. Kupci mogu birati između jedanaest tematskih paketa i odabrati pojedinačne opcije - bez obzira na njihov preferirani model.

Moduli baterija u podu

Dok Škode koje pokreće motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem zahtijevaju gorivo koje se nalazi u rezervoaru ispod zadnjih sjedišta, ENYAQ iV napajaju visokonaponske baterije smještene između prednje i zadnje osovine u podu.

U zavisnosti od kapaciteta, baterija se sastoji od nekoliko modula, od kojih svaki sadrži 24 litijum-jonske ćelije. Imaju izlaznu snagu do 125 kW i sposobni su za brzo punjenje. Najveća baterija ENYAQ iV može se napuniti od 5 do 80% za 38 minuta. ENYAQ iV se može jednostavno puniti preko noći kod kuće pomoću "wall-box" punjača snage do 11 kW. Proces punjenja za ovo traje šest do osam sati, ovisno o veličini baterije. Trebat će otprilike isto toliko vremena kada se automobil puni na javnoj AC stanici s istom maksimalnom snagom. Za tu svrhu, ENYAQ iV standardno dolazi opremljen Mode-3 kablom za punjenje.

Cijene u novembru, prve isporuke iduće godine

Današnja premijera električne Škode Enyaq iV u Bosni i Hercegovini je poslužila za detaljno predstavljanje modela i upoznavanje sa ponudom i opremom, dok će tačne cijene za ovaj model Škoda u Bosni i Hercegovini objaviti tek tokom 11. mjeseca ove godine.

U skladu sa time očekuje se da će prve isporuke Enyaq iV u našoj zemlji imati u prvom kvartalu naredne godine.