Spremna za 2010. godinu
0

E-klasa objelodanjena prije vremena

Sarajevo-x.com
Nakon gotovo beskonačnog niza najava i špijunskih fotografija iz Mercedesa su konačno „procurile“ i fotografije zvaničnog izgleda nove E-klase koja bi trebala na tržište stići početkom 2010. godine. Naravno, iako prikazuju definitivan izgled novog E Mercedesa, jasno je da su ove fotografije našle put u javnost mimo želje Mercedesa, pa za bolju percepciju još uvijek treba čekati zvaničnu potvrdu iz Stuttgrata.

Mercedesovi planovi su bili da prve fotografije svoje nove E-klase, koja bi trebala biti značajna prekretnica za ovu kompaniju, objavi tek u januaru naredne godine, ali zahvaljujući neumornim wev špijunima ljubitelji ove marke već sada mogu imati uvid u izgled direktnog konkurenta BMW-u Serije 5 i Audiju A6.

Ono što je izvjesno, već i na prvi pogled, je to da je E-klasa značajno porasla, i to u svim dimenzijama, a prije svega zahvaljujući impoznatnoj dužini ubuduće će E-klasa i vizuelno ali i stvarno biti na samoj granici luksuznije S-klase. Sa značajno povećanom dužinom prije svega profitiraće putnici koji će raspolagati sa gotovo preraskošnim prostorom za noge.

Sam izgled nove E-klase već sada je postao predmetom polemika, te definitivno nije riječ o dizajnu koji će šokirati javnost na onaj način kako je to u svoje vrijeme uradila prva generacija E-klase sa okruglim prednjim svjetlima. Prije svega, karakteristična okrugla svjetla očito su stvar prošlosti u Mercedesu, te ih polako ali sigurno mjenjaju svjetla oštrih oblika i prilično avangardnog dizajna na koji se još uvijek navikavaju tradicionalisti. U suštini, cijela karoserija nove E-klase okarakterisana je oštrijim linijama i izlomljenim površinama. Njima se željelo odstupiti od klasične elegancije koja se ističe oblinama, i uvesti novu percepciju luksuznog i elegantnog automobila, koji sa svakim svojim centimetrom ističe da je proizvod iz 21. vijeka. Jednak utisak ostavlja i zadnji dio koji sada možda izgleda kao konfekcijsko rješenje, ali pažljiviji pogld otkriva prepoznatljive korjene mercedesovih dvobojnik stop svjetala sa bijelom linijom u sredini, s tim da je ovaj put LED tehnologija u potpunosti zavladala.

Velika pažnja, što je i očekivano za Mercedes, posvećena je tehnološkim inovacijama, pa se kao najzanimljiviji noviteti ističu i najavljuju poklopac motora koji se pomjera za 5 centimetara prema gore prilikom udara u pješaka, kako bi što efektivnije bio ublažen udar i smanjene eventulane povrede pješaka.

Također, biće ponuđen i sistem koji prepoznaje mogućnost sudara, te upozorava vozača kroz papučicu da je vrijeme za kočenje. Uz poznati „night vision“ sistem koji pomaže vozaču prilikom noćne vožnje, naći će se i sistemi za upozorenje u neplaniranom napuštaju saobraćajne trake, kao i sistem za upozoravanje o prisustvu automobila i predmeta u mrtvom uglu vozača.

Uz povećanje kvalitete, više prostora i savremeni dizajn najavljeni su i novi savremeni dizalski motori i to 200 CDI, 220 CDI i 250 CDI. Također, ponudu vrhunskih benzinskih motora trebala bi krunisati prestižna AMG verzija sa oko 600 KS.

Zvaničnu svjetsku premijeru nova generacija E-klase imaće na sajmu automobila u Ženevi sljedeće godine, s tim da bi se uz standardnu limuzinsku verziju trebala pojaviti i Coupe verzija E-klase, dok bi kabriolet trebao stići naknadno tokom godine, vjerovatno na sajmu automobila u Frankfurtu.