Noviteti
0

DS Automobiles predstavio redizajnirani DS4

Klix.ba
Citroenova nova marka DS Automobiles predstavila je osvježenu i redizajniranu verziju modela DS4, kao i jednu novu verziju ovog modela pod imenom Crossback.

Na sličan način kako je nedavno osvježen DS5 sada je i DS4 dobio nove dizajnerske detalje, i to prije svega novu masku koja će postati znak raspoznavanja za DS modele, kao i nova DS LED Vision svjetla. Novost je i opcija dvobojne karoserije, kao i nova paleta boja koja sada broji čak 38 boja, gdje se posebno ističu boje Platinum Grey, Artense Grey i Tourmaline Orange. Novost je i to da sada krov, zadnji spojler, retrovizori i naplaci mogu opcionalno biti lakirani Perla Nera crnom, Whisper ljubičasta, plava ili Virtual Tourmaline Orange bojom.

Najvažnija novost svakako je Crossback verzija za koju iz DS-a kažu da je namjenjena kupcima kojima treba auto za "urbanu ali i van gradsku avanturu". Konkretno to znači da je ova verzija 30mm viša od standardnog modela, te dolazi sa crnim plastičnim štitnicima na blatobranima u kombinaciji s crnim zadnjim spojlerom i retrovizorima, dok su krovni nosači izrađeni u boji aluminijuma.

Oba modela osvježenog DS4 imaju bogatu ponudu motora, počevši sa benzinskim PureTech 130 motorom koji ima 130 KS i 230 Nm, što predstavlja povećanje od 9% u snazi i 44% u obrtnom momentu u odnosu na VTi 120 kojeg zamjenjuje. Sljedeći u ponudi je THP 165 koji proizvodi 165 KS i 240 Nm i šalje ih na točkove preko novog šest-brzinskog automatskog mjenjača. Ponuđen je i benzinski THP 210 koji ima 210 KS i 285 Nm, s tim da neće biti dostupan na Crossback modelu.

Ponuda dizelskih motora počinje sa BlueHDi 120 motorom od 120 KS i 300 Nm. Oni koji žele snažniji dizelaš mogu odabrati Blue HDi 150 koji ima 150 KS i 370 Nm, dok je najsnažniji dizelaš BlueHDi 180 dostupan samo uz automatski mjenjač i proizvodi 180 KS i 400 Nm.

Obje verzije osvježenog DS4 mogu biti opremljene naprednim sistemom za kontrolu proklizavanja koji PSA grupacija ugrađuje u svoje crossover i SUV modele, a tu je i pregršt korisne opreme poput "handsfree" ključa, kamere za vožnju unazad, sistema za kontrolu mrtvog ugla, kao i kompatibilnosti sa CarPlay sistemom. Važna novost u unutrašnjosti je da je novi 7-inčni ekran osjetljiv na dodir eliminisao čak 12 prekidača i tipki, te dolazi sa Mirror Screen tehnologijom, tako da će vlasnik moći postaviti prikaz jednog Android ili iOS smart telefona direktno na ekranu infotainment sistema u automobilu.

Redizajnirani DS4 debitovaće na Sajmu automobila u Frankfurtu, sredinom septembra, a u prodaji će se naći već ove jeseni na tržištima širom Evrope.