Širenje ponude
2

DS Automobiles predstavio kompaktni hatchback DS 4

D. B.
Jedan od brendova pod "kišobranom" Stellantisa, DS Automobiles, predstavio je kompaktni hatchback DS 4.

DS Automobiles je nastao 2009. godine kao Citroenov luksuzni podbrend, a potom je evoluirao i 2015. godine postao zasebna marka. Njegova ponuda trenutno uključuje DS Crossback i DS 7 Crossback SUV-ove zajedno s DS 9 premium sedanom u samom vrhu, a sada je ta ponuda porasla predstavljanjem DS 4 kompaktnog hatchbacka koji popunjava prazninu nastalu nakon prethodne generacije 2018. godine kada je "penzionisan" i veći DS 5.

Kao i većina ostalih proizvoda iz PSA grupacije koji su se pojavili u nekoliko prethodnih godina, novi kompaktni hatchback je baziran na EMP2 platformi koju dijeli sa najnovijim Citroenom C4.

Automobil izgleda sofisticiranije od prethodnika te ima smjeliji svjetlosni potpis koji se i očekuje od PSA modela. Tu su nova matrix LED prednja svjetla sa setom dnevnih svjetala, a sklop čini ukupno 98 dioda. "Skrivene" šteke koje su se nalazile blizu C stuba na starom modelu više nisu prisutne nego su zamijenjene elegantnim setom pop-up šteka pozicioniranih tamo gdje ih očekujete.

Hatchback je duži i širi od prethodnika, dug je 4,4, širok 1,83 i visok 1,47 metara. Kupci mogu dobiti različite veličine felgi, a najveći je 20-inčni set koji ima aerodinamične umetke slične onima na konceptu DS Aero Sport Lounge.

Što se tiče pogona, postoji nekoliko opcija. Ponuda uključuje benzinske PureTech motore sa 130, 180 i 225 KS, kao i BlueHDI dizelski motor sa 130 KS. Svi su upareni isključivo sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Plug-in hibridni model pokreće četverocilindrični motor koji razvija 180 KS te električni motor koji isporučuje 110 KS, a ukupna snaga iznosi 225 KS. Korištenjem samo električnog pogona domet iznosi nešto više od 50 km.

DS je razvio novi model u tri verzije, tako da se standardnom mdoelu pridružio DS 4 Crossback sličan SUV-u, kao i sportski DS 4 Performance Line model. Unutrašnjost je dostupna u brojnim konfiguracijama ovisno o verziji. Oprema je bogata i uključuje sve od Focal ozvučenja od 690W pa do ugrađenog pročišćivača zraka. Tu je i veliki 21-inčni HUD display, a Level 2 autonomni sistem vožnje je preuzet od drugih modela.

Prodaja modela DS 4 u Evropi počinje u četvrtom kvartalu ove godine.