Zvijezda Las Vegasa
11

Dodge Super Charger pokreće Hellephant V8 motor s 1.000 konjskih snaga

Klix.ba
Dodge je u sklopu obilježavanja 50. rođendana legendarnog modela Charger u Las Vegasu predstavio restauriran i modificiran Charger iz 1968. godine koji pokreće 7-litarski HEMI V8 motor s 1.000 konjskih snaga nazvan Hellephant.

Dodge i dugogodišnja partnerska kompanija Mopar stoje iza izvanredne restauracije i modifikacije legendarnog "muscle" automobila Charger koji ove godine slavi svoj 50. rođendan, a konceptni Super Charger koji je publici predstavljen na Sajmu automobila u Las Vegasu ispod dugog prednjeg poklopca s velikim usisnikom zraka krije novi aluminijski 7-litarski V8 HEMI motor koji nosi naziv Hellephant.

Nazvan po uzoru na slavni motor 426 HEMI Elephant (slon) iz 1964. godine, 7-litarski Hellephant uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 1.000 konjskih snaga pri 6.200 obr/min i malo manje od 1.300 Nm najvećeg obrtnog momenta, a Dodge će svoj najsnažniji motor do sada ponuditi i kao "plug & play" rješenje spremno za ugradnju u pojedine modele iz njihove aktuelne produkcije.

U slučaju tamnosivog konceptnog Super Chargera motor je kombinovan s ručnim 6-stepenim mjenjačem T-6060 koji je "posuđen" iz modela Challenger SRT Hellcat, a modifikacije u duhu današnjeg vremena, pored svjetala, detalja na karoseriji i u kabini, uključuju 20 i 21-inčne ojačane aluminijske felge (Devil) i najkapacitetnije Brembo kočnice.

Znatno modificiran ovjes, širi trag točkova, povećano međuosovinsko rastojanje i adekvatne gume trebali bi pomoći da vožnja ne postane letenje bez kontrole.