Noviteti
13

Dodge predstavio Challenger GT s integralnim pogonom

Klix.ba
Jedan od najatraktivnijih američkih "muscle" automobila sada se može dobiti i s integralnim pogonom, ali samo u kombinaciji sa slabijim motorom.

Nakon nedavnih najava Dodge je zvanično predstavio model Challenger GT kojem će se ponajviše obradovati svi koji preferiraju trakciju koju osigurava pogon preko obje osovine.

Challenger GT AWD nudit će se samo u kombinaciji sa slabijim (manjim) 3,6-litarskim V6 motorom koji raspolaže sa 308 konjskih snaga i 336 Nm najvećeg obrtnog momenta, a za prijenos snage na podlogu zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač. Dodge za sada nema planova da integralni pogon ponudi i u kombinaciji sa svojim čuvenim V8 motorom.

Priključivi sistem pogona preko obje osovine Challenger GT "posuđuje" s modela Charger, a u normalnim uslovima sav obrtni momenat distribuirat će se samo na zadnju osovinu.

Challenger GT AWD izvana se ne razlikuje u odnosu na ostale Challengere, a u standardnu opremu automobila spadaju prednja svjetla za maglu, spojler na poklopcu prtljažnika, 19-inčne aluminijske felge na kojima su Michelin gume, grijana i hlađena sjedišta obložena nappa kožom, grijani upravljač i multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 8,4-inčnog displeja.

U Dodgeu tvrde da se snažniji i jeftiniji Challenger GT AWD nameće kao ozbiljan konkurent evropskim coupe automobilima poput Audija A5, BMW-a 430i xDrive i Mercedesa C300 4Matic Coupe.