Među najsnažnijim
58

Deus predstavio električni hiperautomobil koji razvija 2.200 KS

D. B.
Austrijska kompanija Deus je i New Yorku predstavila električni hiperautomobil pod nazivom Vayanne.

Kada se nađe na tržištu, Vayanne će postati jedsn od najsnažnijih automobila na svijetu, a prema kompjuterskim simulacijama, razvijat će 2.200 KS. Hiperautomobil je razvijen u saradnji s kompanijama Italdesign i Williams Advanced Engineering (WAE).

Ako ae predviđanja ostvare, Vayanne će biti znatno snažniji od Pininfarina Battiste (1.900 KS), predprodukciiske Lotus Evije (2.000 KS) i modela Rimac C_Two (1.914).

Maksimalna brzina je 400 km/h, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 1,99 sekundi. Iako je podignut samo 120 mm od tla, Vayanne nudi "udobnu i luksuznu" vožnju, a omogućit će i "maksimalnu dnevnu iskoristivost u klqsi hiperautomobila".

Dizajnerski jezik automobila je inspirisan "simetrijom i bezgraničnošću".

U unutrašnjosti se nalaze potpuno digitalni klaster i kontrolni ekran, a uređena je u crno-bijeloj kombinaciji. Sadrži i "beskonačno ogledalo" koje nudi bolji pogled na kabinu.

Vjeruje se da je Vayanne baziran na paketu koji su najavili Italdesign i WAE 2021. godine, a koji je pogodan za crossovere, sedane i grand tourere. Proizveden je od aluminija i recikliranih kompozitnih materijala.

Vayanne će se nuditi s dva, tri ili četiri električna motora, a podržavat ćw baterije kapaciteta do 160 kWh. Predviđa se domet do 620 milja.

Deus je ranije saopćio da je Italdesign osigurao " stratešku i tehničku podršku" za integraciju nove tehnologije, dok je WEA ustupio naprednu i elektrifikacijsku tehnologiju.

Koliko će Deus Vayanne koštati, zasad nije poznato. Bit će proizveden u 99 primjeraka, a prve isporuke se očekuju 2025. godine.