Definitivno kao hibrid
0

Cupra Leon zvanično najavljen prije premijere

E. Z.
Nakon brojnih špijunskih fotografija novi Cupra Leon konačno će svoj svjetski debi imati 20. februara ove godine. Španska marka sportskih automobila koja sada postoji zasebno od SEAT-a upravo je otkrila prvu zvaničnu najavu svog sportskog kompakta.

Cupra će uskoro predstaviti prvi Leon u historiji koji će Cupra značku nositi kao samostalnu marku. Kao i prije Cupra Leon će stići u verziji hatchback i karavan, a iz ove marke očekuju nastavak uspjeha koje je imala prethodna generacija ovog sportskog kompakta.

"Leon Cupra je bio bestseler, sa blizu 44.000 prodanih primjeraka zadnje generacije", izjavio je Wayne Griffiths, izvršni direktor Cupre. "Sa lansiranjem nove Cupre Leon ojačaćemo marku Cupra, dajući novi identitet vrlo prepoznatljivom automobilu. Novi Cupra Leon je kralj Leona."

Iz Cupre su također potvrdili da će novi sportski Leon postati prvi model iz serije koji će imati plug-in hibridni pogonski sklop. Prošle godine Griffiths je otkrio da će PHEV sistem kombinovati 1,4-litarski turbo motor s električnim motorom za ukupnu snagu sistema od 245 KS. Isti ovaj pogonski sklop biće dostupan i u nadolazećoj novoj Octaviji RS iV .

Motor1.com render novog Cupra Leona
Motor1.com render novog Cupra Leona

"Razvijen da postane referentna tačka u segmentu“, novi Cupra Leon će imati koristi ne samo od moćnog elektrificiranog motora, već će i poboljšati i dinamičke performanse zahvaljujući čvršćem ovjesu, većim kočnicama i dodatnim podešavanjima upravljačkog sistema.

Cupra je također otkrila kako će uporedo sa cestovnim Cupra Leonom otkriti i Leon trkaće specifikacije Cupra e-Racer, kojeg već duže vrijeme razvijaju u saradnji sa kompanijom Rimac Automobili.

Vezani članci