Noviteti
0

Corvetta šeste generacije

Klix.ba
Chevrolet će predstaviti šestu generaciju svoje legendarne Corvette, i to već iduće sedmice na Detroit Motor Showu.

Prodaja C6 Corvette će početi kasnije tokom ove godine, a biti će dostupna u kabriolet i u coupe verziji.

C6 će zamijeniti trenutno još aktuelnu C5 Corvettu koja je na tržištu još od 1997. godine, te je prema očekivanjima iz Chevroleta zadatak nove "Vette" da obezbjedi užitke i uzbuđenja kako tradicionalnim obožavateljima ove legende, tako i novim generacijama koje prihvaćaju sve manje kompromisa.

Novu Corvettu će karakteristai prije svega upečatljiviji dizajn i performanse koje su poprilično unaprijeđene u odnosu na prethodnika.

O uloženom trudu govori i činjenica da, iako je kraća od C5 čak 13 centimetara, C6 sa koefcijentom zračnog otpora od 0.28 jedan od automobila koji najlakše sijeku zrak u svojoj klasi i ubjedljivo najaerodinamičnija Corvetta do sada. Pored ovog smanjivanja i zatezanja bora u kabini se raspolaže istim putničkim prostorom.

Za pogon i opravdan naziv pravog "muscle car" vozila zadužen je ogromni V8 agregat zapremine punih 6 litara. Ovaj kamionski agregat oslobađa puni 408 KS i medvjeđih 542 Nm obrtnog momenta pri 4.400 okr/min.

Pored agregata znatnom poboljšanju performansi treba prije svega zahvaliti usavršenim ručnim i automatskim mijenjačkim kutijama.

Tako je šest-stepeni Termec manuleni mijenjač dostupan u dvije verzije sa različitim prenosnim odnosima.

Hydra-Matic 4L65-E automatski mijenjač je u stvari unaprijeđene verzija 4L60-E mijenjača iz C5 Corvette, što je bilo neophodno učiniti zbog ogromnog obrtnog momenta. Također ovaj prenosnik snage je opremljen i GM-ovim Performance Algorithm Shifting sistemom koji automatski podešava najoptimalniju brzinu, što olakšava vožnju u situacijama poput brzog ulaska u zavoj.