Uskoro i u BiH
2

Citroën predstavlja C5 Aircross Hybrid: Još udobniji i tiši

E. Z.
Citroën kreće u pohod na tržište električnih vozila predstavljajući svoj novi tehnološki podvig. Novi SUV C5 Aircross Hybrid je tihi gradski automobil u klasi, kako je Citroën naziva, ë-Confort.

Iako se već dokazao kao uzor u pogledu udobnosti zahvaljujući novom ovjesu s progresivnim hidrauličkim graničnicima, sjedalima Advanced Comfort i 20 tehnoloških rješenja za pomoć u vožnji, SUV C5 Aircross novom verzijom s punjivim hibridnim motorom zakoračuje u novu fazu u programu Citroën Advanced Comfort.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid predstavlja prvi korak u pohodu marke Citroën na tržište električnih vozila, čiji je cilj da do 2025. uvede električne verzije u svoju cjelokupnu gamu. Naime, 2020. će godina za Citroën biti godina širenja game koja će, osim motorima s unutarnjim izgaranjem visokih performansi, biti obogaćena i potpuno električnim vozilima i vozilima s punjivim hibridnim motorima.

Počevši od C5 Aircross Hybrid, svi novi modeli koje će Citroën staviti na tržište imat će i električne verzije, čime će se ispuniti cilj Citroëna u pogledu odgovornog energetskog prijelaza, a to je da se najvećem broju kupaca u središtu tržišta mogu ponuditi vozila inspirisana navikama samih kupaca, u svakom segmentu i na svakom tržištu.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid odlično se uklapa u imidž Citroëna jer nudi iskustvo proširene mobilnosti za istinsku svestranost u upotrebi. Električni način rada pruža užitak u svakodnevnim vožnjama bez stresa zahvaljujući dometu od 50 km (ciklus WLTP), što olakšava pristup gradskim zonama s ograničenim prometom, uz mogućnost prijelaza na vožnju pogonjenu motorom s unutarnjim izgaranjem u bilo kojem trenutku kad je riječ o dužim putovanjima.

C5 Aircross Hybrid, tiho gradsko vozilo koje se može kretati bez zvuka i bez vibracija u svakodnevnim vožnjama, pruža izvanrednu udobnost u vožnji i time dodatno pojačava dojam izolacije dobivene višeslojnim prednjim staklima koja izoliraju zvuk, ovjesu s progresivnim hidrauličnim graničnicima ili sjedalima Advanced Comfort, čime se stvara dojam vožnje kao na letećem tepihu karakterističan za nekadašnje Citroëne.

Potpuni užitak i fluidnost električne vožnje zahvaljujući velikom okretnom momentu od 320 Nm koji je trenutno dostupan i linearnom ubrzanju koje se postiže zahvaljujući električnom automatskom mjenjaču s osam stepeni prijenosa (ë-EAT8). S ukupnom snagom od 225 KS (benzinski motor od 180 KS, električni motor od 80 kW) novi SUV C5 Aircross Hybrid nudi vozne osobine visoke klase za naglašeni užitak u vožnji.

U svojoj verziji s punjivim hibridnim motorom SUV C5 Aircross i dalje je ostaje u vrhu klase u smislu modularnosti zahvaljujući dobro osmišljenoj ugradnji baterije visokog napona ispod zadnjih sjedišta. Tako i ovdje na raspolaganju stoje 3 zasebna zadnja sjedišta iste širine, klizna, sklopiva i podesiva po nagibu, te zapremina prtljažnika u rasponu od 460 litara do 600 litara, što je rekordna vrijednost u kategoriji vozila C-SUV s plug-in hibridnim motorom.

Tehničke osobine Citroën C5 Aircross Hybrid

Hibridni motor 225 s mjenjačem ë-EAT8 Motor s unutarnjim izgaranjem: PureTech 180 S&S Euro 6 - 180 KS (132 kW) Električni motor: 110 KS (80 kW) ugrađen između motora s unutarnjim izgaranjem i mjenjača Sveukupna snaga: 225 KS (165 kW) Baterija: litij-ionska baterija visokog napona od 200 V (13,2 kWh) Pogon na dva točka (na prednjim točkovima)

Okretni moment električnog motora: 320 Nm Električni automatski mjenjač s osam stepeni prijenosa (ë-EAT8) Domet u potpuno električnom načinu rada (ZEV): 50 km (s maksimalnom brzinom od 135 km/h) – ciklus WLTP Emisije CO2: 39 g/kmi – ciklus WLTP Potrošnja u mješovitoj vožnji: 1,7 l / 100 kmi – ciklus WLTP Vrijeme punjenja:

  • Manje od 2 h ako upotrebljavate Wallbox (32 A), s punjačem od 7,4 kW koji se može naknadno kupiti
  • 4 h s utičnicom od 14 A tipa Green’up™ Legrand, sa serijskim punjačem od 3,7 kW
  • 7 h sa standardnom kućnom utičnicom od 8 A, s punjačem od 3,7 kW

Hibridni Citroën C5 Aircross Hybrid na tržište Bosne i Hercegovine stiže krajem prvog polugodišta 2020. godine kada će biti poznate i njegove cijene.