{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Citroën predstavio novi Berlingo: Prostranost i praktičnost iznad svega

15.2.2018. u 12:17
17
9
Citroën predstavio novi Berlingo: Prostranost i praktičnost iznad svega
17
S trećom generacijom Berlinga stižu dvije dužine karoserije na kojoj nekoliko elemenata podsjeća na Citroënov crossover Cactus.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Treći član višestruko upotrebljive PSA porodice koju čine Peugeot Partner i Opel Combo zasnovan je na grupacijskoj EMP2 platformi s kojom stiže kraći prevjes preko prednje osovine, bolja upravljivost i manji radijus kruga prilikom okretanja.

S nekoliko karoserijskih detalja koji podsjećaju na omiljeni/omraženi crossover Cactus, Citroën će Berlingo treće generacije standardno nuditi s 4,4 metra dugom karoserijom, a za kupce kojima treba više prostora (i sjedišta) nudit će se i duža karoserija čija dužina iznosi 4,75 metara.

Zahvaljujući, pored ostalog, i ravnoj podnici prtljažnik u kraćoj karoserijskoj verziji može "progutati" 775 litara, što je 100 litara više u odnosu na prethodnika, a najveća dužina prostora za utovar stvari iznosi 2,7 metara. Pored svega, tu je i 28 pretinaca u kabini u koje stane dodatnih 186 litara.

U kombinaciji s XL karoserijom, bez trećeg reda sjedišta, zapremina prtljažnika iznosi 1.050 litara, a dužina utovarnog prostora je 3,05 metara. Dva dodatna sjedišta u trećem redu koja se mogu vaditi iz automobila imaju mogućnost uzdužnog pomjeranja (130 milimetara), a opcija su koja se neće nuditi u kombinaciji s kraćom karoserijom.

Pokretan s 1,2-litarskim trocilindarskim turbobenzinskim motorom, Berlingo će se nuditi sa 110 i 130 KS, a dizelska ponuda zasnovana je na 1,5-litarskom motoru koji će se moći dobiti sa 75, 100 i 130 KS. U zavisnosti od pogonske opcije, nudit će se ručni 6-stepeni ili automatski 8-stepeni mjenjač. Za optimalno prijanjanje pogonskih točkova u opciji će se ponuditi i elektronski kontrolisan sistem s pet radnih programa.

Nivo standardnih i opcionih sigurnosnih i sistema za pomoć vozaču ne razlikuje se od nivoa koji Citroën nudi uz ostale modele iz svoje ponude, a multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 8-inčnog displeja kompatibilan je s aplikacijama Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink.

Prvi primjerci novog Berlinga do kupaca bi trebali stići u drugoj polovini godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: