Noviteti
0

Citroën E-Berlingo Multispace: Bez emisije izduvnih gasova

Klix.ba
Citroën je predstavio "zeleni" E-Berlingo Multispace koji pokreće samo elektromotor i od punjenja do punjenja baterija može preći 170 kilometara.

Nakon nedavnog predstavljanja dostavnog električnog Berlinga, Citroën je predstavio i njegovu putničku varijantu Multispace kojom francuska kompanija želi animirati kupce kojima treba naglašeno praktičan automobil s velikim prtljažnim prostorom, a istovremeno im se dopada mogućnost vožnje bez emisije izduvnih gasova.

E-Berlingo Multispace u prodaji bi se trebao pojaviti u trećem kvartalu ove godine, a pokreće ga elektromotor koji nudi 66 KS i 200 Nm najvećeg obrtnog momenta. S baterijama koje su smještene u posebnom podokviru na zadnjoj osovini i čiji kapacitet iznosi 22,5 kWh autonomija automobila iznosi 170 kilometara. Čak 50 posto kapaciteta baterija raspoloživo je nakon 15 minuta punjenja.

Iako se proizvođači električnih automobila svojski trude da povećaju autonomiju jednim punjenjem baterija, a više od 300 kilometara postaje donja granica, u Citroënu smatraju da je autonomija E-Berlinga sasvim dovoljna, jer evropski vozači u prosjeku dnevno prelaze manje od 100 kilometara.

Vezani članci